Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Від Грибовицького сміттєзвалища до вулиці Щурата будують дорогу для сміття, – мешканці

Невідомі люди на техніці, яка належить невідомо кому, проводять земельні роботи на землі громади села Малехів поблизу сміттєзвалища в Грибовичах. Місцеві мешканці з'ясували, що роботи проводять трактористи з Івано-Франківської області. А замовником робіт вони вважають міського голову Львова Андрія Садового. Про це сьогодні, 25 серпня, під час прес-конференції на тему: “Що Львівська міська рада планує зробити зі сміттям за кошти Європейського інвестиційного банку: відповідь Мінрегіонбуду та оцінка громадськості”, яка відбулася у Львівському прес-клубі, повідомив мешканець села Малехів Тарас Сиротинський.

За його словами, коли громада побачила, що невідомі їм люди щось копають на їхній землі, то щонайперше звернулися до голови села Володимира Синьківського. Але той відповів, що не володіє інформацією ані про проект робіт, ані про фірму, яка проводить роботи, та й землю нікому не відчуджували. 

- Ми тричі викликали поліцію: минулого тижня в середу й в суботу та цього тижня - в понеділок. Проте, коли приїжджає поліція, трактористи просто припиняють роботу, залишають трактори і втікають. І немає в кого спитати. Невідомо що це за техніка, чия вона, за чиї кошти проводяться роботи і які. Сюди ж приїжджав голова екологічої інспекції, який сказав, що ніяких дозволів на проведення земельних робіт не надавалося, - розповідає Тарас Сиротинський.

Мешканка села Малехів Галина Денько стверджує, що неофіцйійно їм вдалося поспілкуватися з будівельниками. 

- Ми їх попередили, що ми не дозволимо тут нічого робити. Вони нас тільки попросили: "Дівчата, трактори не бийте". Але ми їм цього пообіцяти не можемо, - каже вона.

Отож, місцеві мешканці довідалися, що на самозахопленій землі будують дорогу від Грибовицького сміттєзвалища до вулиці Щурата у Львові. 

- Там рубається малехівський ліс і будується дорога в район вулиці Щурата у Львові. Нею буде возитися сміття на це сміттєзвалище. Тому ми вимагаємо, щоби мер Львова прийшов і пояснив, хто надав йому землю, гроші і право рити котловани,- говорить Галина Денько.

Також місцевим мешканцям вдалося довідатися, що Львівська міська рада має намір експлуатувати звалище ще до 2047 року. 

За словами громадського діяча Романа Верхоляка, місто вже розробило, але не затвердило проект під умовною назвою "Перші кроки стабілізації роботи сміттєзвалища". І, незважаючи на те, що цей проект ніхто не обговорював і не затверджував, невідома київська фірма вже проводить будівельні роботи. 

- За ці роботи міська влада вже зробила передоплату. Тому ця київська фірма будує дорогу. У їхньому приміщенні вже висить ескіз цього проекту. Він без підпису і печаток. І будівельники кажуть, що в них є дві папки даного проекту на столі. У мене є відеозапис з представником будівельної компанії, який зізнався, що їм уже заплатило за роботу якесь львівське комунальне підприємство, хоча й не назвав його, - каже активіст.

Також, за даними Романа Верхоляка, всі проекти, які зараз пропонує міська рада Львова, базуються на тому, що сміття потрібно вивозити в Грибовиці. Інших варіантів вони не розглядають.

- Зараз йде мова про купівлю котка вартістю півмільйона доларів, щоби продовжувати туди возити сміття. Тому що три мільйона кубометрів сміття розраховується возити ще приблизно п'ять років, - говорить він. 

Наразі, сміття на звалище в Грибовичі не вивозять. І мешканці навколишніх сіл стверджують, що, нарешті, почали дихати на повні груди.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ