Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Кожен львів’янин може пройти безплатне обстеження на глаукому

Від сьогодні, 10 березня, та до 18 березня у кожній поліклініці Львова усі охочі зможуть пройти безплатне медичне обстеження на виявлення глаукоми. Такі дні профілактики у рамках Всесвітнього дня боротьби з глаукомою (6 березня) місто проводить вже вп’яте. Про це сьогодні на брифінгу повідомив начальник управління охорони здоров’я ЛМР Володимир Зуб, інформує кореспондент Гал-інфо.

«Завжди дешевше і легше лікувати захворювання на ранніх стадіях. У Львові часто пацієнти звертаються за допомогою дуже пізно. Я закликаю усіх  пройти обстеження, і якщо хвороба таки є, то вчасно призначити лікування», - зазначив Володимир Зуб.

Як пояснив начальник управління охорони здоров’я ЛМР, глаукома - це група захворювань органу зору, спільними ознаками яких є підвищення внутрішньоочного тиску, а спільними наслідками - атрофія зорового нерву зі специфічними змінами поля зору.

«Глаукома на початкових стадіях протікає безсимптомно і тільки на пізніх стадіях проявляється помітним звуженням поля зору та зниженням гостроти зору, аж до сліпоти. Єдиним попередженням цього захворювання є вчасна профілактика. Найбільш сприятливими для глаукоми є люди старші 40 років», - додав Володимир Зуб.

Як розповіла  Тетяна Смаль,  головний позаштатний спеціаліст управління охорони здоров’я з офтальмології,  глаукома - це є хронічне захворювання, його вилікувати неможливо, але якщо вчасно почати лікувати, то добрий зір можна зберегти ще на довгі роки.

«Якщо при глаукомі тиск становить  30  мм рт. ст. і вище, то очі сліпнуть за три роки. Якщо ж глаукома протікає з нормальним тиском і пацієнт цю ситуацію контролює, то зір зберігається на 30-35 років», - сказала Тетяна Смаль

За її словами,  цього року у Львові є 3066 людей із захворюванням глаукоми,  минулого року ця цифра становила 3079.

«Глаукомі не можна запобігти. На жаль, немає жодного методу профілактики, є  лише раннє виявлення та своєчасне належне лікування, яке полягає у нормалізації внутрішньоочного тиску.

Якщо тиск підвищується, а краплі не допомагають, тоді потрібно робити операцію, метою якої є теж зниження внутрішньоочного  тиску. Недолік глаукомної операції полягає в тому, що вона не повертає зору»,  - розповів завідувач ЛММЦ «Мікрохірургія ока» Комунальної 8-ї міської клінічної лікарні Ігор Новицький.

«Усі обстеження у спеціальному глаукомному кабінеті проводяться безплатно. Окрім того, в центрі мікрохірургії ока операції також проводяться безплатно, пацієнт платить лише за розхідні матеріали, а це близько 1 000  гривень.

Операція на глаукому є недорога і якщо порахувати,  скільки пацієнт витратить на лікування, тобто на придбання спеціальних капель, то провести операцію є в рази дешевше»,  - додала Тетяна Смаль.

До слова, нормальний очний тиск має становити 16-26  мм рт. ст. Лікарі закликають, один раз в рік  проходити відповідні обстеження.

Щороку спеціалісти ЛММЦ «Мікрохірургія ока» Комунальної 8-ї міської клінічної лікарні проводять близько 400 глаукомних операцій.

Сьогодні  Володимир Зуб на власному прикладі показав, що проходити обстеження є необхідним та важливим для нашого здоров'я.  Його результат був в межах норми.

Нагадаємо,  управління охорони здоров’я Львівської міської ради у листопаді 2014 року створили міський глаукомний кабінет на базі Комунальної 8-ї міської клінічної лікарні.

Кабінет був оснащений сучасним статичним периметром. Периметрія являє собою стандартний функціональний тест при глаукомі, який має ключове значення для її діагностики та лікування. Окрім того, було придбано щілинну лампу. 

Довідка

Згідно з результатами досліджень, практично у всіх регіонах світу серед причин сліпоти друге місце займає глаукома, що підкреслює її соціальну значущість як одного з найбільш інвалідизуючих захворювань. Ймовірність настання сліпоти на одне око через 20 років після виникнення захворювання і початку лікування складає 27%, а на обидва ока - 9%. Якщо внутрішньоочний тиск утримується на високому рівні, то сліпота розвивається через 3 роки.

У світі зареєстровано 105 млн. хворих на глаукому, серед них понад 12 млн. пацієнтів, сліпих внаслідок-глаукоми. Приріст хворих на глаукому складає приблизно 20 млн. осіб протягом 10 років, тобто з кожним роком їх стає більше на 2 мільйони.

Динаміка захворюваності на глаукому в Україні характеризується аналогічними тенденціями та є невтішною. Щорічно виявляється 25 тисяч нових випадків захворювання. В Україні 170 тис. людей страждають на цю недугу. Глаукома займає друге місце серед причин сліпоти в Україні.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ