Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Відбувся перший в історії чемпіонат України з трейлу

Відбувся перший в історії чемпіонат України з трейлу, - прес-служба Федерації легкої атлетики України.

27 вересня в рамках змагань «4-й Черторой» відбувся перший в історії чемпіонат України з трейлу. Цей вид легкої атлетики (біг по пересіченій місцевості) доволі молодий – чемпіонати світу почали проводитися усього 10 років тому. Проте популярність трейлу набирає обертів.

- Дуже багато бігунів – як любителів, так і професіоналів, втомлюючись від асфальту, переходять у цю дисципліну, - розповідає один з організаторів змагань Костянтин Желєзов. – Враховуючи ці тенденції, Міжнародна Асоціація Ультрамарафону найближчим часом планує переглянути регулярність проведення чемпіонату світу з трейлу. Раніш він відбувався раз на два роки. Тепер його хочуть проводити щорічно, а ультрамарафони чергувати: один рік – чемпіонат світу з бігу на 100 км, другий – чемпіонат світу з добового бігу.

Ось і у нас зараз у змаганнях, які проходили в столичному парку Дружби Народів, взяло участь 110 спортсменів. Дистанція була не дуже довгою – 30 км, проходила в чотири кола, на середині кола було грязьове болото десь по коліно, яке учасникам доводилося долати. Вже з першого кола пішли у відрив два спортсмени: срібний призер минулорічного чемпіонату України з ультрамарафону шосткінець Руслан Красовський (на фото) та чемпіонат світу з полювання на лисиць Олександр Марчук з Вінниці. Більш досвідчений Красовський (йому вже за 40) грамотно розподілив сили, не став очікувати фінішного спурту молодого суперника, на останньому колі прискорився і став переможцем чемпіонату України. У жінок виграла Оксана Рябова з Чернігова. Також зазначу, що в програмі змагань у нас також були біг на менш довгі дистанції, дитячі забіги. Одним словом, все пройшло просто чудово, в гарній дружній атмосфері.

- В один день з вашими змаганнями в столиці проходив Київський міжнародний марафон. Він відібрав у вас трохи потенційних учасників?

- Так, ми відібрали один в одного учасників. Незважаючи на те, що наші змагання серед любителів бігу досить відомі, багато хто обрав марафон. Він був дуже гарно розрекламований, та й можливість пробігти центром Києва – гарне заохочення. Навіть коли стало відомо про цю накладку, ми переносити наші змагання не стали, адже «Чорторой» проводиться у традиційні терміни.

Проте, наступного року на нас очікують певні зміни. Ми перенесемо чемпіонат України з трейлу до Карпат на перші вихідні червня, і дистанцію зробимо більш наближену до міжнародних стандартів. Як правило, на чемпіонатах світу за два дні спортсмени долають 100 км (45 км у перший день і 55 км у другий).

- Які найближчі плани ультрамарафонців?

- Якщо знайдемо фінансування, то у грудні цього року поїдемо в Катар на чемпіонат світу з бігу на 50 км. А на наступний рік ми заявили до національного календарю три повноцінних чемпіонати України з різних видів ультрамарафону, на яких буде здійснюватися відбір на чемпіонати світу. Переможець національної першості поїде на світовий форум гарантовано, а інші члени збірної будуть відбиратися за міжнародним рейтингом. Тому що, якщо відверто, вітчизняна еліта поки що ігнорує чемпіонат України. І наше завдання – підняти його статус, щоб найкращі українські ультрамарафонці хотіли брати в ньому участь та проходити тут відбір на найпрестижніші світові змагання.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ