Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Відповідальність Росії за Смоленську катастрофу безперечна — польський міністр

Результати роботи урядової підкомісії з розслідування Смоленської катастрофи однозначно свідчать про відповідальність Росії за Смоленську катастрофу. Незабаром підкомісія оприлюднить результати своєї роботи. Про це в інтерв'ю виданню Do Rzeczy заявив міністр національної оборони (МНО) Польщі Антоній Мацеревич, інформує RMF.FM.

“Нинішня робота комісії безперечно свідчить про відповідальність Росії за Смоленську катастрофу і відповідальність Дональда Туска за те, що він віддав слідство в руки росіян”,- заявив Мацеревич.

Він наголосив, що незабаром громадська думка отримає “детальну і повну інформацію про  механізми, що призвели до катастрофи”.

“Це буде пояснення технічних причин трагедії і визначення відповідальності за дії, а також недбалість у Смоленському слідстві. У першому випадку це -  злочин росіян, а у другому — Туска”,- підкреслив Мацеревич.

Свої слова про Смоленську трагедію як “один з етапів російської агресії”, про що він заявив нещодавно, Мацеревич назвав “дуже обережними”. Він додав, що смерть президентів Лєха Качинського і Ришарда Качоровського (президент Польщі в екзилі — ред.), а також частини політичної та військової еліти під Смоленськом є подією, про яку “потрібно говорити завжди, коли підводиться баланс розрахунків між Росією та Заходом”.

Як інформувало агентство, торік у березні відновлено урядове розслідування Смоленської катастрофи у зв'язку з виявленням "прихованої і невідомої раніше інформації" про причини катастрофи. У вересні минулого члени урядової підкомісії, яка діє при міноборони Польщі, повідомили, що мають свідчення маніпулювання Росією окремими даними, що стосуються катастрофи.

Міжнародний авіаційний комітет у Москві, а також польська урядова комісія та Міжнародний авіаційний комітет у Москві, а також польська урядова комісія тодішнього глави МВС Польщі Єжи Міллера, попри часткові розбіжності у відповідальності сторін, основними причинами катастрофи в 2011 році назвали помилки пілотів президентського літака. Правляча коаліція партії "Право і Справедливість" (PiS), яка вважає ці висновки обох комісій хибними, не виключає, що причиною авіакатастрофи могло стати спрацювання вибухового пристрою на борту літака. При цьому польська сторона натякає, що до авіакатастрофи могли бути причетними росіяни.

Як відомо, на світанку 10 квітня 2010 року поблизу військового аеродрому "Північний" у Смоленську розбився літак Ту-154М, яким польська державна делегація направлялася на відзначення 70-ї річниці Катинського злочину. В результаті катастрофи загинули всі 96 осіб, які перебували на борту літака: президентське подружжя Леха та Марії Качинських, а також представники політичної, військової, релігійної еліти Польщі, громадські активісти.

Укрінформ

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ