Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Відзнакою ім. Олени Степанівни нагородили політв’язня Марію Дужу

Сьогодні, 30 червня, «за визначний внесок у національне відродження України, активну громадянську та життєву позицію та з нагоди 75-ї річниці проголошення Акту відновлення Української Державності», міський голова Андрій Садовий нагородив відзнакою імені Олени Степанівни політв’язня, свідка подій 75-літньої давності, дружину діяча ОУН Петра Дужого – Марію Дужу. Повідомила прес-служба Львівської міської ради.

Вручення відбулось під час пленарного засідання ЛМР. Також сесію розпочали із вшанування пам’яті хвилиною мовчання за загиблим львів’янином, відомим оперним співаком Василем Сліпаком.

Під час нагородження були присутні учасники національно-визвольної боротьби: голова Всеукраїнського Товариства політичних в’язнів та репресованих – Петро Франко; голова Шевченківського осередку спілки політичних в’язнів – Захарко Мирослав; голова Всеукраїнської  громадської  організації Союз українок – Ореслава Хомик; голова Львівського міського відділення всеукраїнського об’єднання ветеранів – Степан Марикобила; Степан Трохимчук, Іван Мигус, Яринич Орест.

Нагадаємо, рівно 75 років тому – 30 червня 1941 року, у Львові Організація українських націоналістів під проводом Степана Бандери проголосила відновлення Української Держави. Документ складався з трьох пунктів, і його важливість  полягала у заклику українського народу до боротьби за суверенну владу по всій території України. Було оголошено список членів Державного правління – українського уряду на чолі з Ярославом Стецьком.

Проголошення Акту схвально сприйняли провідні діячі українського політичного руху та українська спільнота. Зокрема, йому присвятив окрему відозву митрополит Андрей Шептицький. У наступні дні по всій Західній Україні активісти ОУН організували мітинги на підтримку Акту, створювали органи української місцевої влади.     

Довідка.

Дужа Марія Теодорівна народилась 2 лютого 1925 році в селі Речичани Городоцького району Львівської обласні. Коли виповнилось 3 роки, переїхала до Львова. Навчалась в початковій школі ім. Маркіяна Шашкевича, пізніше навчалась в  гімназії «Рідна школа» ім. І.Кукурудзи. Належала до організації  «Сокіл-Батько».  З 1942 року член юнацької ОУН.

У 1943 році закінчила Львівську торговельну гімназію. В 1944 році вийшла заміж за Панаса Володимира, прожили разом до 1948 року. У 1948 році її заарештували органи МГД, а 1949 року особливою нарадою МГД СРСР була засуджена за ст. 54-1 а, та за ст. 54 – 11 КК УСР до позбавлення волі на 10 років. Ув’язнення перебувала на Колимі та Магадані.

До Львова повернулась у  1964 році,  а 1965 року вийшла заміж за Петра Дужого. Спільно з чоловіком виховували дітей та 5 онуків, з якими досі проживає. Перший чоловік пані Марії був сотником УПА і загинув у  1949 році.

Марія Дужа була активним членом Львівського обласного Товариства політичних в'язнів і репресованих з перших днів його заснування, користується значним авторитетом у Львові та на Західній Україні. Пані Марія є упорядником книг покійного чоловіка Петра Дужого (поезія «Бій та гнів», двотомне видання  «Українська справа вчора і сьогодні»), була залучена до  виховного процесу шкільної та студентської молоді. Сьогодні наполегливо працює над багатотомним виданням  «У боротьбі за волю України»  видавництва Львівського обласного Товариства політичних в'язнів і репресованих.

У 2005 році була нагороджена Орденом Княгині Ольги ІІІ  ступеня, також отримала почесні грамоти на відзнаки  ЛОДА ЛОР, ЛМР, Всеукраїнського товариства політичних в'язнів і репресованих.

У  2010 році, з нагоди відзначення річниці Дня Прапора, отримала відзнаку ЛМР.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ