Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: Вінницький Німецький сейф відкрили. Що знайшли всередині
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Вінницький «Німецький» сейф відкрили. Що знайшли всередині?

У Вінниці нарешті відкрили сейф, який знайшли на Магістратській. Що виявилось всередині залізного ящика, який важить 500 кг? Що буде з цією знахідкою? До якого періоду вона належить? Припущення істориків та археологів

Прохолодний ранок 22 серпня, внутрішній двір Вінницького краєзнавчого музею, натовп спостерігає за тим, як чоловік у камуфляжній куртці знімає шар іржі з якоїсь залізної коробки. Коробка —  це сейф, заради якого тут і зібралися історики, археологи, працівники музеїв, журналісти і ще кілька десятків людей різних професій та інтересів. Чоловік у куртці відкладає легкі інструменти в бік, бере болгарку, потім перфоратор, сокиру, молоток, а потім знову щіточку для зняття іржі. Присутні починають трохи нервувати. Адже багато хто з них прийшов, щоб на власні очі побачити та запостити на своєму Фейсбуці фото золота Третього рейху.

Від нервів жартують: — А може хто код від сейфа знає? —  запитує у присутніх жінка.

—  Пам'ятаю, як зараз, сиджу я в бункері, цифри набираю, —  відповідає їй жінка з відеокамерою в руках.

Коли люди почали стихати, а в руках чоловіка у військовій куртці знову опинилася болгарка, пожартувати вирішив Олександр Федоришен. Історик процитував один із коментарів, який напередодні написали користувачі у Фейсбуці: «Уявіть, відкриваємо, а там документи на Сабарівське кладовище!» Посмішки, сміх.

Минуло вже більше години з початку розкриття сейфу, цікавість присутніх зростала, кільце натовпу навколо чоловіка в куртці стискалося. Знову шум, іскри, стукіт і герой оповіщає всіх, що всередині сейфа документи. Напевно, саме в цю мить ті, хто прийшов в надії побачити золото, були особливо розчаровані.

 — Є припущення, що це технічна документація якогось довоєнного підприємства, хоча дат поки що ніяких не розібрали, – розповідає завідувачка сектором археології краєзнавчого музею Ольга Грабовська. – Магістратська —  це історичний осередок, там постійно жили люди, тому, якщо там будуть проводитися якісь роботи, то будуть і знахідки різноманітних періодів. Але закритий сейф —  це виняткова знахідка. З чуток, під час війни там було гетто, але це швидше пов'язано з житловим будинком, який стояв на цьому місці. На місці був обгорілий шар, і швидше за все, під час пожежі сейф просто провалився в підвал.

Сейф експонуватимуть у краєзнавчому музеї, оскільки це історична знахідка. А що стосується припущень щодо вмісту сейфа, то вони були найрізноманітнішими і безглуздими: від золота Третього рейху до Чаші Грааля.

— У сейфі документація першої половини ХХ століття. Ймовірно довоєнна, ймовірно якогось міського підприємства, яке розміщувалося на теперішній Магістратській. Теоретично, це може бути навіть документація нашої міської електростанції, – розповідає глова КП «Центр історії Вінниці» Олександр Федоришен. – Розчаровуватися знахідкою не варто, бо сам факт знахідки артефакту, факт суспільного резонансу — сам по собі тішить. Це означає, що нам не байдужа історія нашого міста будь-якого його періоду.

 Станом на 22 серпня, більшість документів пошкоджені часом та іржею, тому на них мало що розбірливого. Однак на деяких видно російські букви і слова. Також стало відомо, що сейф польського походження.

Нагадаємо, сейф знайшли під час земельних робіт на Магістратській. Ранком працівники «Вінницятеплоенерго» викликали на місце археологів. Історики одразу припустили, що металева скриня є сейфом часів Другої світової війни, та розпочали свої дослідження. Сейф відвезли у Краєзнавчий музей, де його почистили і при журналістах відкрили.

20 хвилин

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ