Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Віряни східного обряду у Польщі відвідують могили родичів

Сьогодні, 18 квітня, у великодній вівторок, православні на Підляшші відвідують могили родичів. Згідно із традицією Східної церкви, це третій день великодніх світ. Цього дня на цвинтарі приносять писанки, аби символічно поділитися радістю свят з померлими.

Цьогоріч Великдень у православних, греко-католиків та усіх інших вірян східного обряду припав на той самий день, що і у римо-католиків – 16 квітня. Так відбувається досить рідко, адже в обох обрядах дату Воскресіння Христового відраховують дещо по-різному. Тому, зазвичай, православні відзначають це свято пізніше, а різниця може складати навіть п’ять тижнів.

У вівторок, 18 квітня, у Білостоку найбільший рух традиційно спостерігається на православному цвинтарі по вулиці Висоцького, що належить парафії Всіх Святих. Також там від ранку священики освячують могили. Літургію та панахиди правив у цій парафії архієпископ Якуб, ординарій Білостоцько-Ґданської православної єпархії.

Подібні заходи відбулися у вівторок також в інших місцевостях Білосточчини, де проживають найбільші православні громади.

У деяких місцевостях мальовані яйця приносили на кладовища ще у Велику суботу, коли віряни відвідували могили родичів після освячення кошиків. Писанка, яку залишають на могилі, символізує участь у воскресінні. Згідно зі звичаями, у Велику суботу могили своїх попередників відвідав на православному цвинтарі у Варшаві предстоятель Православної автокефальної церкви у Польщі, митрополит Савва.

Великодній період після Воскресіння Христового у Східній церкві є важливим часом згадування про померлих. Передусім, це так звані Проводи, що відзначають у вівторок через тиждень після Великодня, що в східній традиції є поминальним за померлими родичами.

Тоді на могилах ставлять не тільки свічки та квіти, але і писанки. У багатьох підляських селах приносять на цвинтарі писанки також у неділю та понеділок, тиждень після великодніх свят.

Польське радіо 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ