Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Здоров'я

На Львівському протезному заводі виготовлятимуть бійцям АТО "розумні" протези

Фахівці із США, Канади та Великобританії навчили українських протезистів працювати із найновішими «біонічними» протезами та передали досвід роботи із особливо складними випадками.

Упродовж двох тижнів на базі Львівського Казенного Експериментального Підприємства відбулися масштабні, а що головне - вкрай важливі навчання для українських фахівців у сфері протезування. Галузь, яка в Україні розвивалась повільно, у зв’язку із військовими діями на сході України, нині мусить розвиватися зі швидкістю світла. Адже із війни молоді хлопці повертаються не лише із понівеченими тілами, але й зі зламаними долями через інвалідність. І побутові проблеми, насправді, лише вершина айсбергу.

«Навчатися жити без кінцівок потрібно одразу після того, як сталася біда, - розповідає директор Канадсько-Українського Фонду Міжнародної Підтримки Андрій Півторан. - Адже силу м’язів, рухливість суглобів, які згодом відповідають за роботу будь-якого протеза, поранені повинні підтримувати та розвивати іще під час лікування та загоєння ран. Дуже важливо також підтримувати загальну мобільність і фізичну форму, пристосовуватись до нової ситуації, покращити психологічний стан.  Відтак, після протезування хворий міг би набагато швидше адаптуватися до життя із «новою» рукою чи ногою. Досвічені закордонні спеціалісти , що працюють у Львові , в рамках проекту провели семінари та практичні заняття з фізіотерапії та ерготерапії,   присвячені різноманітним аспектам реабілітації пацієнтів що втратили кінцівки. Велика увага приділялася мультидисциплінарному підходу у лікуванні та супроводі пацієнтів».

У Львові бійцю АТО зробили унікальний безплатний протез на ногу

Олександр Семігута втратив кінцівку на війні. Каже, лікування за кордоном – вкрай дорого. Адже, окрім реабілітації, треба витрачати багато грошей на перебування у самій країні. Та й клініки, котрі займаються протезування у Європі, США та Канаді – надто дорогі для наших співвітчизників. Зараз боєць АТО отримав «розумну руку» абсолютно безкоштовно, завдяки державному фінансуванню та співпраці Канадсько-Українського  Фонду Міжнародної Підтримки та українських партнерів. Надали Олександрові від Фонду безкоштовно й механічний протез, яким він дуже задоволений.

«Українські фахівці – це наш скарб, який потрібно берегти, – упевнена заступник директора Львівського протезного підприємства Вікторія Оліх. - Вони швидко навчаються, а відтак зможуть працювати із найновішими «біонічними» протезами уже найближчим часом. У п’ятницю фахівці із США, Канади та Великобританії сертифікують трьох українських протезистів, які працюватимуть із «розумними» протезами. Здобули наші спеціалісти також і нові знання у галузі механічного протезування, яке значно дешевше, однак не менш ефективне.  

Важливо, що найдосвіченіші фахівці США, Канади та  Великобританії навчали українських спеціалістів роботі з «біонічними» та механічними протезами на виключно волонтерських засадах. Також усі зразки українські військові отримали безкоштовно.

У суботу о 14:00 у рамках соціального проекту «Переможці» телеканалу 1+1 та журналу VIVA на території Львівського протезного заводу (вул. Рудненська, 10) відбудеться демонстрація роботи  «розумних рук» воїнами АТО, а також вручення трьох міжнародних сертифікатів українським фахівцям у протезуванні за найновішими методиками.    

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ