Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Військових у "Десні" годували продуктами з кишковою паличкою і пліснявою, - Міноборони

За вказівкою міністра оборони України ВСП проводить розслідування з перевірки фактів щодо неякісного харчування військовослужбовців у НЦ «Десна».

«У червні 2016 року було зафіксовано масове потрапляння бійців 169 навчального центру „Десна“ до шпиталю з інфекційними захворюваннями та харчовими отруєннями. У зв’язку із цим було прийнято рішення провести ряд перевірок продуктів харчування, але проведені перевірки не дали результатів. У зв’язку з цим Міністр оборони прийняв принципове рішення щодо проведення повторної перевірки якості продуктів у зазначеному підрозділі Центром розвитку та супроводження матеріального забезпечення. Отримавши завдання, Центром була проведена непланова перевірка». Про це повідомив сьогодні під час брифінгу щодо проблемних питань з харчування у Збройних Силах України та результатів проведених перевірок на якість харчування, начальник Центру розвитку та супроводження матеріального забезпечення Збройних Сил України підполковник Дмитро Марченко.

До перевірки було також залучено фахівців Українського державного науково-дослідного інституту «Ресурс» та їхню акредитовану незалежну лабораторію.

"Харчування у 169 навчальному центрі «Десна» здійснює компанія «Візит». Під час перевірки продуктів було виявлено низку недоліків. Наприклад, продукти зберігалися з порушенням температурного режиму, а саме при температурі +39 С. В морозильній камері, де зберігалося заморожене м’ясо температура сягала +15С", — розповів підполковник Дмитро Марченко.

Окрім цього, було встановлено фальсифікацію сиру та вершкового масла. За результатами лабораторних досліджень у цих продуктах було виявлено 100% жирів нетваринного походження (транс жири). У продукті під назвою «сир твердий» було виявлено бактерії групи кишкової палички, а в продукті під назвою «масло» плісняві гриби та дріжджі роду «Кандіда». У м’ясі яловичини першого ґатунку було виявлено бактерії кишкових паличок. У вилучених консервах м’ясних встановлено невідповідність вимогам ДСТУ. У консервах «каша перлова» та «каша гречана» було встановлено невідповідність масової частки жиру та кухонної солі.

"Також були перевірені набори сухих продуктів («сухпайки»), де було встановлено в паштеті печінковому із свинячим жиром перевищення норми вмісту бактерій дріжджів та пліснявих грибів у 2,5 рази та виявлено патогенні бактерії стафілококу", — розповів начальник Центру розвитку та супроводження матеріального забезпечення Збройних Сил України.

У меді натуральному квітковому виявлено перевищення у 6 разів допустимої норми гідроксиметил-фурфуролу (речовина, що має токсичні та канцерогенні властивості). Також було встановлено порушення збалансованості добового раціону в даному пайку. Зокрема у 100 грамах продукту мало би бути 18,9 грам білків, а по факту — 8,7, жирів — 18,3 грамів замість 32,9 грам, вуглеводів — 25,8 замість 31,7. Загалом, калорійність сухого пайку удвічі менше за заявлену.

За словами, підполковника Дмитра Марченка, це все стало можливим завдяки діючим договорам з постачальниками. Адже згідно з договорами, перевірку продуктів проводить Центр ветеринарного забезпечення Міністерства оборони та видають відповідні сертифікати.

"Міністр оборони України генерал армії України Степан Полторак дав вказівку Військовій службі правопорядку провести розслідування, яке вже триває, щодо перевірки фактів та причин укладання саме таких договорів та прописання саме таких вимог. До кінця тижня результати даного розслідування будуть представлені міністру оборони. По результатам буде вирішуватися питання притягнення до відповідальності посадових осіб, які були причетні до даної ситуації, передачі напрацьованих матеріалів до військової прокуратури. Також буде вирішено як буде вестися претензійна робота з виконавцями послуги харчування", — повідомив підполковник Дмитро Марченко.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ