Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини Європи: Влад Дракула: правда чи міф
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Влад Дракула: правда чи міф?

Після тритижневої військової кампанії угорських і молдовських військ, яка завершилась захопленням Бухареста, 26 листопада 1476 року Влад Цепеш був втретє проголошений князем Валахії. Однак його правління виявилось нетривалим – за кілька місяців він загинув у бою з поваленим ним турецьким васалом Басарабом III Старим – повідомляє Facebook-спільнота «Історія»

Основою майбутніх легенд про небувалу жорстокість Влада Дракули став анонімний збірник з 46 коротких розповідей про його звірства, опублікований у Німеччині в 1463 році. Як вважається, це було зроблено за наказом угорського короля Матвія Корвіна, який, зводячи наклепи на Влада III, намагався уникнути пояснень чому він не підтримав його рік перед тим у війні з Туреччниною, хоча отримав на це кошти від європейських держав, та наказав ув'язнити.

По смерті Дракули цей документ неодноразово передруковувався у Німеччині і Московії ще протягом наступних 100 років з численними змінами та доповненнями про переслідування ним саксів, яких він обмежив у правах на користь власних купців і жорстоко карав за порушення валаських законів. Демонізації Дракули сприяло і те, що у румунській мові слово "драк" з часом набуло значення "диявол".

Натомість у румунських і болгарських джерелах XV століття Дракула зображується як герой, справжній лідер, який суворо, але справедливо боровся проти корумпованих та багатих бояр і завойовників-турків. Тим не менш, є незаперечні свідчення, як в іноземних, так і в румунських документах, у тому числі власноруч написаних Дракулою листах, про його надзвичайно жорстокі вбивства десятків тисяч людей (за даними ряду німецьких істориків кількість жертв Дракули сягає 80 000 чоловік).

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ