Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Влада планує підвищити ціну на електроенергію для населення вдвічі

В обґрунтуванні проекту прогнозного балансу електроенергії, палива та витрат енергогенеруючих компаній ТЕС на 2011 рік сказано, що уряд України розглядає можливість дворазового збільшення цін на електроенергію, що відпускається для потреб населення, з квітня, і в подальшому на 39% із серпня 2011 року.

Так, в результаті двоетапного підвищення тарифи на електроенергію з серпня 2011 року для міського населення (без електричних плит) можуть скласти до 67,72 коп. за кВт / год (з ПДВ), для населення, що використовує електроплити - 52,04 коп. за кВт / год (з ПДВ), а для сільського населення - 62,55 коп. за кВт / год (з ПДВ).

Розробники документа відзначають, що запропоноване підвищення цін на електроенергію для населення передбачає істотне скорочення перехресного субсидування в галузі, а також збереження на прийнятному рівні зростання роздрібних тарифів на електроенергію для промислових підприємств.

Як повідомляється, при запропонованому рівні цін для українців прогнозні обсяги дотаційних сертифікатів у структурі оптової ринкової ціни на електроенергію за підсумками 2011 року складуть 20,085 млрд. грн., що на 12,7% менше обсягу, прогнозованого для 2010 року.

Крім цього, розробники документа в цілому розглядають три сценарії тарифоутворення для населення в 2011 році.

Так, крім зазначеного вище варіанта, розглядається ще один двоетапний варіант підвищення цін для населення (на 50% із квітня і на 50% з вересня), а також збереження тарифів незмінними.

"Запропоновані варіанти прогнозного балансу вирішують завдання фінансово-економічного оздоровлення генеруючих компаній. При цьому лише базовий варіант (100% підвищення з квітня і 39% із серпня) передбачає істотне скорочення перехресного субсидування, що передбачено програмами реформування галузі та збереження на прийнятному рівні зростання роздрібних тарифів для промисловості", - підсумували розробники документа.

Нагадаємо, Україна планує в 2011 році збільшити виробництво електроенергії на 6,2%, або на 11,4 млрд. кВт / год, - до 194,839 млрд. кВт / год, порівняно з прогнозом виробництва в 2010 році, передає Кореспондент.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ