Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство  |  Війна з Росією

Волонтер: У волонтерській діяльності все нелегальне - відсутня юридична база

У волонтерській діяльності в Україні абсолютно все є нелегальним, оскільки для такої діяльності відсутня юридична база. Як повідомляє DT.UA, про це заявив волонтер і публіцист Юрій Касьянов, відповідаючи на прохання розповісти про нелегальне, з точки зору чинного законодавства, у волонтерській діяльності та як відокремити сумлінних волонтерів від "нечистоплотних".

"Питання, напевно, треба ставити не про легальність-нелегальніcть, а про доцільніcть і справедливість", - зазначив він.

"У моїй практиці не було якихось дій відверто нелегального характеру, пов'язаних із фінансами. На свою картку я збирав не такі вже великі суми й намагався підкріплювати всі витрати чеками. Хоча не завжди це можна було зробити. Податків із зібраних грошей я не платив. Поки що мене ніхто про це не запитував, та й платити їх мені ні з чого - останні два місяці я постійно докладаю власні гроші, щоб підтримувати створену мною систему", - розповів Касьянов.

На його думку, неможливо законодавчо відокремити сумлінних волонтерів від непорядних.

"Суспільство саме має відділяти сумлінних від несумлінних волонтерів на підставі результатів їхньої роботи та відгуків. І законодавчо цього ніяк не зробити. Волонтери не вкрали таких сум, щоб говорити про це як про глобальне явище", - заявив Касьянов.

У свою чергу волонтер Дана Ярова вважає, що називати волонтерство нелегальним некоректно, хоча вона визнає, що з точки зору законодавства мирного часу у волонтерському русі була маса порушень.

Окрім того волонтер Леся Литвинова впевнена, що діяльність волонтерів "за визначенням вся нелегальна".

"Коли почалися перші бойові дії, все було "контрабасом". Перші каски і броніки фізично заносилися через кордон. Перші відправлення на фронт були точно такі самі. І дуже захотівши, завжди можна запитати: "Покажіть, будь ласка, звітність". А показати — нереально... ", - зазначила Литвинова.

Як відомо,   в рамках спецоперації 31 жовтня відбулися обшуки у офісних приміщеннях партії "Укроп" у Києві та Дніпропетровську.

Окрім того силовики обшукали волонтерську організацію "Фонд оборони країни",  у якому затриманий Геннадій Корбан є членом спостережної ради: обшуки відбулися вдома у голови правління "Фонду" Павла Хазана, який обраний депутатом Дніпропетровської міськради. Також правоохоронці зламали двері і провели обшук в офісі фонду. 

В СБУ заявили, що у ході розслідування "справи Корбана" отримали дані про про виведення близько 40 млн. грн. з рахунків "Фонду оборони України" з подальшим переведенням їх у готівку та привласненням.

Українська правда

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ