Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: Волинь 43. Чому память розділяє поляків та українців
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Волинь '43. Чому пам'ять розділяє поляків та українців?

Польський Інститут у Києві та Національний університет ім. Тараса Шевченка запрошують на дискусію: Волинь '43. Чому пам'ять розділяє поляків та українців? за участі директора Інституту політичних досліджень Польської академії наук Ґжеґожа Мотики та голови Українського інституту національної пам’яті Володимира В'ятровича

Ґжеґож Мотика — професор, дослідник історії українсько-польського протистояння середини 1940-х років, директор Інституту політичних досліджень Польської академії наук.

1992 року закінчив Люблінський католицький університет, де вивчав історію. До 2007 року він також працював в Управлінні народної освіти. 1998 року захистив докторську дисертацію на тему Польсько-українська боротьба на землях сьогоднішньої Польщі у 1943—1948 роках. Працював у Ягеллонському університеті на кафедрі українознавства, а також в Академії гуманітарних наук у Пултуську. 2011 року його було обрано до ради Інституту національної пам’яті Польщі.

Опублікував 4 монографії та понад 60 статей, присвячених українсько-польським взаєминам у 1939—1989 роках, придушенню радянськими спецслужбами національного руху опору в Україні, Білорусі, Литві, Латвії та Естонії у 1939—1953 роках, політиці уряду ПНР щодо національних меншин. Регулярно публікує наукові та науково-популярні статті до таких польських видань, як: «Карта», «Історичні зошити», «Впрост», «Газета виборча» тощо.

2012 року книга Ґжеґожа Мотики «Від Волинської трагедії до операції 'Вісла'» була відзначена нагородою польського журналу «Політика» як найкраща історична праця року в Польщі.

Володимир В'ятрович – історик, публіцист, громадський діяч, голова Українського інституту національної пам’яті.

У 2008-2010 роках на посаді директора архіву Служби безпеки України здійснив розсекречення раніше таємних архівів КДБ й організував відкритий доступ до них. У 2010-2011 роках – старший запрошений дослідник Українського наукового інституту Гарвардського університету (США). У 2012 році працював з документами Інституту Гувера (Стенфордський університет, США).

У 2002 році він заснував Центр досліджень визвольного руху – неурядову дослідницьку установу, яка з 2012 року є членом Європейської платформи пам'яті і сумління. ЦДВР у співпраці зі Службою безпеки України у 2009 році став співтворцем Національного музею жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» у Львові в колишній в'язниці КДБ та Гестапо. Відстоюючи право на доступ до архівів радянського періоду, у 2013 році ЦДВР спільно з Львівським національним університетом імені Івана Франка створив Електронний архів з понад 14-ма тисячами документів.

Автор 7 книг, співавтор трьох. У 2013-2014 роках активний учасник Громадського сектора Євромайдану.

28 лютого 2017 року о 10:00

аудиторія 349

Національного університету ім. Тараса Шевченка, вул. Володимирська, 60

ВХІД ВІЛЬНИЙ

Польський інститут у Києві

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ