Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

ВОЛИНЬ. „ГАЛ-INFO”. 27.11.2007. Консорціум польських та американських вузів пропонує ВНУ створити польсько-український віртуальний університет

Представники польських навчальних закладів, які входять до Консорціуму польських та американських вузів, 23 листопада 2007 року зустрілися з керівництвом Волинського національного університету імені Лесі Українки і запропонували університету співпрацю. Про це «Гал-info» повідомили в прес-центрі Університету. В перспективі ж – створення польсько-українського віртуального університету.
За словами професора Вищої школи гуманітарних наук та журналістики Яна Поморського, у співпраці з українськими вузами пріоритет надається навчальним закладам із високим науковим потенціалом та широкими перспективами для випускників. Як повідомив Поморський, Вища школа суспільної психології у Варшаві та Вища школа гуманітарних наук і журналістики в Познані, що належать до найбільшої в Польщі мережі-консорціуму приватних вузі, у співпраці з фундацією «Молода демократія» з Любліна, яка реалізує проект Польсько-український центр громадської освіти, мають намір організувати навчання на рівні вищої освіти для громадян України. Навчання організовуватиметься у співробітництві з українськими закладами освіти, які зацікавлені в цьому. Можливими є різні форми навчання та спеціальності, залежно від зацікавлення українських студентів та українських вузів-партнерів.
Основною метою проекту є підготовка фахівців різних сфер із таким знань, що відповідав би вимогам ЄС і потребам українського ринку праці. Зокрема проект передбачає можливість навчання в Україні протягом навчального року та літній семестр у Польщі, дистанційне навчання в Україні та навчальні візити до Польщі (протягом навчального року чи влітку), дистанційне навчання та навчання в Україні. Кожна із цих форм даватиме студентові змогу отримати польський та український дипломи і передбачає як стаціонарне, так і заочне навчання.
Можливим є створення програм із одержання американського диплома, адже польські вузи співпрацюють із американськими. У такому випадку програму навчання розширять до американських вимог.
Західні колеги поділилися також планами: в майбутньому хочуть розбудувати проект і перетворити в Польсько-український віртуальний університет.
Водночас, як зазначило керівництво Університету, воно зацікавлене в реалізації проекту польсько-українського центру громадської освіти. Зокрема зі слів ректора ВНУ ім. Лесі Українки проект обговорюватиметься професорсько-викладацьким складом, навчальним відділом й іншими відповідними структурами університету, і можливо, найближчим часом студенти ВНУ матимуть можливість отримати українські та польські дипломи, а в деяких випадках й американського зразка.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ