Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Волинська облрада: поляки здійснювали "етнічні чистки"

Волинська обласна рада вимагає у Верховної Ради закликати польську сторону вибачитися перед українцями за звинувачення у геноциді. Про це йдеться у рішенні позачергової сесії облради, яке вона прийняла ввечері четверга навздогін рішенню народних депутатів.

У тексті звернення, зокрема, вимагають від Верховної Ради визнати факти "масових етнічних чисток у роки Другої світової війни, організованих поляками проти населення Західної України, Холмщини, Надсяння, Підляшшя та Лемківщини з метою зміни етнічної карти регіону".

Також волинські депутати хочуть, аби ВР закликала польську сторону вибачитися перед українцями та будувати відносини на принципах "рівноправності, примирення та порозуміння, а не на перекручуванні та замовчуванні історичних фактів".

"Проект обласної ради - не проти польського народу, а за Україну. Нам себе треба вести акуратно, але не опускати голову", - заявив голова ради Ігор Палиця.

Проект рішення внесла фракція "Свободи".

На цій же сесії волинські депутати проголосували ще одне звернення до Верховної Ради.

У ньому йдеться, що на державному рівні треба ухвалити документ, який би визначив дні вшанування пам'яті українців, які постраждали від дій польської сторони на українських етнічних територіях до, під час і після Другої світової війни.

Як повідомляла BBC Україна, Верховна Рада засудила ухвалення польським парламентом постанови, яка назвала події, що розгорнулися у 1943-45 роках на Волині, "геноцидом, вчиненим українськими націоналістами проти мешканців ІІ Речі Посполитої".

ВВС Україна

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ