Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

ВООЗ: гуманітарним організаціям наказали залишити зону евакуації в Алеппо

Всесвітня організація з охорони здоров’я заявляє, що евакуація з утримуваних повстанцями районів сирійського Алеппо зупинилась, гуманітарним організаціям і автомобілям без пояснень наказали залишити район.

«Міжнародний комітет Червоного Хреста і Сирійський арабський Червоний Півмісяць, а також ВООЗ отримали інформацію залишити район зі «швидкими» й автобусами, причин цього нам не пояснили», – заявила представниця ВООЗ Елізабет Гоф зі східного Алеппо.

«Я припускаю, що повідомлення надійшло від росіян, які ведуть спостереження за територією», – сказала вона. «Тривожною частиною цього є те, що там, в оточених районах Алеппо, досі залишається значне число жінок і немовлят, дітей віком до 5 років, які мають бути евакуйовані».

Раніше 16 грудня евакуація цивільних і повстанців із утримуваної повстанцями частини сирійського Алеппо знову зупинилася – на тлі повідомлень про порушення перемир’я.

Сирійське державне телебачення повідомило, що повстанці порушили угоду про припинення вогню, намагаючись вивезти з собою полонених.

Водночас представники повстанців і проопозиційне Orient TV заявляють, що шиїтські бійці, які воюють на боці уряду Сирії, обстріляли колону автобусів, що залишали Алеппо.

Агенція Reuters також цитує свідка, який заявляє про щонайменше чотири вибухи в районі, звідки виїжджали автобуси.

Раніше державне телебачення повідомляло, що евакуація триває другий день. За повідомленням, 16 грудня чотири колони з повстанцями і цивільними відбули з утримуваної повстанцями території на сході Алеппо.

Евакуацію проводили в умовах дії угоди про перемир’я, досягнутої за посередництва Росії і Туреччини, після того, як сили президента Сирії Башара Асада і їхні союзники витіснили повстанців із більшості районів східного Алеппо. Цей наступ різко критикували ООН і західні уряди через численні жертви серед цивільного населення.

Повстанці контролювали східну частину Алеппо від 2012 року.

16 грудня Рада безпеки ООН збереться на екстрене засідання у зв’язку з ситуацією в Алеппо. На скликанні засідання наполягла Франція, яка вимагає відправити до Сирії групу міжнародних спостерігачів. Вони повинні простежити за евакуацією цивільних осіб і доставкою гуманітарної допомоги.

Радіо Свобода

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ