Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

ВООЗ визнала Україну одним з лідерів у світі з протидії поширеності куріння

У п'ятницю, 31 травня, з нагоди Всесвітнього дня без тютюну, у прес-центрі Українського дому відбулася прес-конференція Бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я, мета якого привернути увагу до небезпек для здоров'я, пов'язаних із вживанням тютюну, і закликати проводити ефективну політику щодо зменшення масштабів споживання тютюнових виробів. Про це повідомили представники ГО "Життя".

Цього року ВООЗ офіційно відзначила Україну як одну з країн – світових лідерів у боротьбі з тютюнокурінням. За вагомий внесок у подолання тютюнової епідемії в Україні нагороди – сертифікати за підписом Генерального директора ВООЗ Маргарет Чен і медалі – отримали народні депутати Тетяна Бахтеєва та Леся Оробець.

«Щороку ВООЗ відзначає видатних особистостей на всіх континентах за їхній вклад у подолання тютюнової епідемії. ВООЗ на самому високому рівні визнає, що Україна здійснила реальний прорив у запровадженні прогресивних норм антитютюнового законодавства і за цим проривом стоять реальні люди, – пояснила Наталія Король, керівник відділу боротьби з неінфекційними захворюваннями Бюро ВООЗ в Україні. Сьогодні ми відзначаємо саме таких людей: Тетяну Бахтеєву за її ініціативу у звільненні усіх робочих місць від тютюнового диму та Лесю Оробець за особистий вклад у прийняття закону про повну заборону тютюнової реклами».

ВООЗ у 2013 році визначила тему Всесвітнього дня без тютюну закликом «Забороніть рекламу, спонсорство та стимулювання продажів тютюнових виробів!». В Україні з 16 вересня повністю заборонено тютюнову рекламу.

«Дякуючи нашим законам, упродовж останніх років рівень щоденного паління зменшився на 17% серед українських чоловіків та вдвічі серед жінок. В результаті щороку помирає приблизно на 15000 українців менше. А завдяки забороні реклами тютюну, їх місце не займуть і наші діти. Як би в інших сферах Верховна Рада була хоча б в половину такою успішною, ми жили б в зовсім іншій країні», – зазначила народний депутат Леся Оробець.

«Сьогодні Україна не тільки залишила сумну групу світових лідерів за поширеністю тютюнокуріння серед населення, а й продовжує демонструвати одну з кращих динамік зі зниження куріння і зменшення його негативних наслідків. Продовжує скорочуватися і смертність від хвороб органів дихання: у 2012 році від цих хвороб померли майже на 1000 осіб менше, ніж у 2011 році. За 2011-2012 рр. середня тривалість життя в Україні зросла з 69 років до 71», – зауважує народний депутат Тетяна Бахтеєва.

Після прес-конференції відбулося театралізоване дійство. Артисти Київського лялькового театру показали сценку як тютюнова індустрія маніпулює людьми, а особливо молоддю, щоб залучити нових курців. Кульмінацією дійства стало звільнення від гачків тютюнової індустрії та заклик: «Звільняйтеся!».

Довідка.

Загалом у 2008-2012 роках кількість курців в Україні, за даними Держстату, скоротилася з 10,07 млн. осіб до 8,35 млн. осіб або на 17% за чотири роки. Це скорочення вже дає конкретні результати для здоров’я населення. За даними опитування Держстату частка опитаних, які повідомили, що мають хронічний бронхіт або емфізему легенів, зменшилася з 8,9% 2008 року до 6,7% 2012 року або на 25% за 4 роки.

Міністерство охорони здоров'я вважає, що скорочення поширеності куріння стало результатом цілеспрямованих заходів, які вживалися в Україні протягом останніх років, і очікує, що закони про звільнення громадських та робочих місць від тютюнового диму та про заборону тютюнової реклами, які набули чинності наприкінці 2012 року, сприятимуть подальшому зменшенню поширеності тютюнокуріння, що дозволить покращити стан здоров'я людей в нашій державі.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ