Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Спорт

«Вперед у минуле»:у Львівському трикутнику позмагалися ретрокари

Сьогодні, 4 червня, в останній день фестивалю LEOPOLIS GRAND PRIX 2017 відбулися легендарні перегони на ретроавтомобілях на так званому Львівському трикутнику. Авто прямували вулицями Вітовського, площею Франка, Стрийською та Героїв Майдану, повідомила пре-служба Львівської ОДА.

Машини змагались у декількох категоріях:

КЛАС - А гоночні та спортивні автомобілі виготовлені до 1946 року 

КЛАС - В неспортивні автомобілі, виготовлені до 1946 року

КЛАС - С неспортивні автомобілі після 1946 року 

КЛАС - D гоночні та спортивні автомобілі виготовлені до 1946 року 

КЛАС - E національний клас «ЗАПОРОЖЕЦЬ ЗАЗ 965».

У кожному класі переможця визначали не за першістю у подоланні траси, а за вміння проїхати її за певний час. За 4 кола, відведені учасникам, вони мали наблизити свій результат до «ідеального» часу – 310 секунд за коло.

Довідка.

LEOPOLIS GRAND PRIX або ВЕЛИКІ ПРИЗИ ЛЬВОВА – це кільцеві автомобільні перегони, що мали статус Гран-прі, які проводилися на вуличній трасі Львова. Етап був частиною міжнародної серії Гран-прі, попередника Формули-1. Траса була задумана 1927 році на два роки раніше, ніж у Монако, але перші змагання відбулися на рік пізніше у 1930 р.

Перші кільцеві перегони вулицями міста Львова стартували 8 вересня 1930 року, які через характерну форму траси (трикутник зі зрізаними кутами) отримали назву «Львівський трикутник». Траса пролягала вулицями Вітовського, площею І. Франка, Стрийською та Гвардійською. Ця траса без змін збереглася до сьогодні. Характерною її особливістю, у порівнянні з тогочасними європейськими (напр. Монте-Карло у Гран-прі Монако), була наявність на значній частині траси трамвайної колії. 

Уже в червні 1931 року кільцеві перегони у Львові набули міжнародного статусу. А з 1932 року отримали назву і статус «Гран-прі Львова». У Гран-прі Львова стартували зірки тогочасного автомобільного спорту з понад десяти країн Європи: Німеччини, Франції, Італії, Австрії, Чехії, Норвегії. 

Громадська організація авто-фан-клуб «ЗАЗ-Козак» з 2011 року взялася за відновлення історичної події. Цього року відзначається 85-а річницю з першого року проведення змагань з офіційним престижним статусом "Гран Прі" (1932 рік).

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ