Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Вперше з 2014 року українці демонструють економічний оптимізм

Незважаючи на похмурі перспективи девальвації гривні, українці знову почали вірити у відродження економіки ─ вперше з 2014 року, коли ці надії звалилися. Про це пише Дзеркало тижня.
Фото з www.business-vector.info.

Споживчі настрої українців покращилися в серпні - відповідний індекс виріс на 3,6 в.п. порівняно з липнем і склав 53,7 п. п. Як свідчить щомісячне дослідження компанії GfK Ukraine, за останній літній місяць зріс Індекс поточної ситуації та всі його складові. Примітно, що дещо покращилися очікування українців щодо рівня потенційної безробіття, знизившись до 145,2 п. п, або на 8,4 в.п. порівняно з липнем. Індекс інфляційних очікувань також трохи знизився і досяг 186,8, що на 0,2 п. п. нижче, ніж у липні. Це можна пояснити тим, що дефляція в Україні в серпні зросла до 0,3% (протягом літніх місяців ціни в Україні знижувалися: у червні на 0,2%, в липні – на 0,1%, у серпні – на 0,3%).

Втім, найбільше погіршилися очікування українців щодо перспектив курсу гривні протягом наступних 3-х місяців: індекс девальваційних очікувань збільшився на 11,5 в.п. і досяг 149,4. У серпні також зріс індекс очікуваного економічного розвитку в наступному році, досягнувши 50%, що є найвищим значенням з 2014 року, коли цей показник різко впав. "Цей результат сигналізує про сподівання споживачів на економічне відродження", ─ вважають аналітики GfK Ukraine. 

Нагадаємо, що Держстат покращив оцінку зростання ВВП України до 1,4% за підсумками другого кварталу. Як засвідчило опитування Центру Разумкова, головною вимогою українців до влади є підвищення зарплат і пенсій (55,8%), на другому ─ розвиток промисловості і створення робочих місць (48,3%), на третьому ─ захист України від російської агресії (41,3%).

dt.ua
 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ