Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Вплив Угоди з ЄС на стабільність в Україні не слід перебільшувати, - експерт

У разі непідписання Угоди про асоціацію з ЄС це не матиме якогось помітного впливу на стабільність в Україні, бо для пересічного українця її значущість не така вже й велика.

Таку думку в коментарі Укрінформу висловив науковий директор Інституту Євроатлантичного співробітництва Олександр Сушко.

"Давайте не будемо перебільшувати значущість цього питання (підписання Угоди про асоціацію з ЄС. - Ред.) для пересічного українця. Врешті-решт, це ж навіть не вступ у ЄС, це міжнародна угода, яка вказує дорогу. Я професійно займаюся європейськими питаннями і думаю, що якогось радикального впливу на стабільність тут не буде", - сказав Сушко.

Він не виключив можливості виникнення політичної кризи в Україні, водночас, на його переконання, можливий провал Угоди про асоціацію навряд чи стане її каталізатором.

"Цей момент спрацював би лише в комплексі з іншими, але сам по собі навряд чи спрацює, і на це й розрахунок: скажуть: "Не підписали зараз, то підпишемо за місяць чи навесні", мовляв, це лише лише якийсь саміт, будуть інші саміти", - прогнозує експерт.

Відповідаючи на запитання, чи можуть посилитися протестні настрої в разі погіршення економічної ситуації в Україні, Сушко зауважив, що "такі речі дуже рідко прораховуються, навіть заміри соціологами рівня готовності до протестів не завжди дають на виході точний прогноз".

"Дестабілізація, з одного боку, може виникнути в будь-який момент, коли ми цього не очікуємо, а, з іншого, може не виникнути взагалі. Я думаю, що сьогодні проблеми можливої дестабілізації ситуації в країні у разі непідписання Угоди про асоціацію з ЄС не існує. Але якщо, наприклад, у соціальній сфері будуть невиплати і все таке, то воно веде до того, хоча, я думаю, що це питання вже наступного року", - припустив експерт.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ