Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

ВРУ ввела з 2019 року пеню за прострочені комунальні платежі

У новій редакції закону про житлово-комунальні послуги передбачено, що з 1 січня 2019 року в Україні вводиться пеня за прострочену оплату квитанцій. Про це пише Лівий берег.

Згідно зі статтею 26 закону, в разі невчасного платежу споживач муситиме сплатити пеню в розмірі, встановленому в договорі, але не більш як 0,01 відсотка суми боргу за кожен день прострочення. Загальний розмір сплаченої пені не може перевищувати 100 відсотків загальної суми боргу.

"Це означає, що 100 днів прострочення - це 1% від суми заборгованості, тобто в рік максимальна сума пені становить 3,65%", - цитує агентство УНІАН народного депутата Олену Бабак.

Нарахування пені починається з першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного терміну внесення плати за житлово-комунальні послуги.

Бабак зазначила, що законом передбачено, що в разі заборгованості держави щодо субсидій та пільг пеня не нараховується. Також не нараховується пеня, якщо людина має заборгованість з оплати праці, яка підтверджена документально.

Закон набуває чинності відразу після публікації, але норма про введення пені відкладена на 2019 рік.  

ukr.lb.ua

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ