Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Всеправославний Собор оприлюднив основні рішення

Православна Церква заявила, що вона є єдиною Церквою.Про це йдеться в Посланні за підсумками Всеправославного Собору, що відбувся з 16 по 27 червня на Криті.

Основні рішення Всеправославного Собору:

1. Православна Соборна Церква складається з чотирнадцяти Помісних Автокефальних Церков, всеправославно визнаних. Принцип автокефалії не може функціонувати на шкоду принципу соборності і єдності Церкви. Створення Єпископських Зборів в православній Діаспорі, сформованих з усіх канонічно визнаних єпископів в кожному з встановлених регіонів, які продовжують відноситися до тих же канонічних юрисдикцій, що і в даний час, є позитивним кроком в напрямку їх канонічної організації. Їх послідовна робота гарантує повагу до еклезіологічного принципу соборності.

2. Місія Церкви – Апостольське служіння і проповідування Євангелія. «Ця місія повинна виконуватися не агресивно, а вільно, в повазі до культури кожної людини і народу. У цьому повинні брати участь усі Православні Церкви з належною повагою до канонічного порядку».

3. Православна Церква має намір вести діалог з іншими християнськими Церквами, але це не означає відступу від віри.

4. Учасники Собору засудили війни, військові втручання, вбивства, руйнування християнських пам'ятників, які відбуваються не тільки на Близькому Сході, але і в інших регіонах світу,зокрема  й в Україні.

5. Православна Церква закликає всіх припинити військові дії на Близькому Сході, зупинити вигнання народів.

6. Церква висловилася і про шлюб – це союз між чоловіком і жінкою.

7. Православні лідери світу звернули увагу на проблеми екології. Вони наголосили: «Підхід до екологічної проблеми, заснований на принципах християнської традиції, диктує необхідність каяття за гріх експлуатації природних ресурсів планети, бережного ставлення до природи  і велику відповідальність за збереження для наступних поколінь навколишнього середовища, придатного до життя».

8. Православна Церква не може залишатися осторонь обговорення  антропологічних питань, досягнень в сфері біології і генетики. Існує небезпека  перетворення людини в біологічний механізм, в безлику біологічу одиницю, апарат з підконтрольним мисленням, тому на Соборі погоджено: «Церква демонструє святість життя з моменту зачаття… Жодному відкриттю не дозволено принижувати гідність людини. Людина не визначається лише її генами».

9. На Соборі йшлося про те, як повинна вести себе Церква в умовах секуляризації. Єрархи наголосили, що сьогодні несправедливо Церкву ототожнюють з консерватизмом і як таку, що заважає прогресу і розвитку. Це все, як наголошують православні лідери, приводить до помилкового трактування християнських традицій.

10. Хвилювання єрархів викликає виховання сучасної молоді, як сказано у Посланні, «секулярна і індивідуалістична виховна модель, яка виснажує молодне покоління». В центрі пастирської опіки Православної Церкви  – освіта, мета якої удосконалення людини,  її духовна і психосоматична цілісність».

11. Окремий пункт присвячений відносинам з державою - Православна Церква не втручається в політику, але виступає на захист прав людини і гарантії соціальної справедливості.

РІСУ

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ