Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини Світу: Всередині скелета мамонта виявлена унікальна знахідка
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Всередині скелета мамонта виявлена унікальна знахідка

Вчені Музею мамонта Північно-Східного федерального університету РФ отримали унікальний спис з бивня мамонта. Він бу знайдений всередині мамонтових ребер і має ідеально відшліфовані пази для гострих кам'яних пластинок, які збільшували вражаючу здатність знаряддя

"Спис нам передали надрокористувачі, які видобувають бивні мамонта, вони знайшли його всередині мамонтових ребер. Довжина зброї - більше 30 см, він має дуже гострий ідеально відшліфований кінчик. На деякій відстані від вістря по обидвох краях знаряддя є пази, абсолютно рівні по ширині і глибині і начебто зроблені верстатом. В такі пази вкладалися мікроліти - гострі пластинки з каменю, і це посилювало вражаючу здатність спису", - говорить директор Музею мамонта, кандидат біологічних наук Семен Григор'єв.

За словами вченого, такі технології виготовлення списів  з'явилися близько 12 тис. років тому, напередодні вимирання мамонтів. Говорити про те, чи був мамонт, всередині кісток якого знайшли знаряддя, убитий саме цим списом, поки рано. Фахівці проводять датування кісток мамонта і артефакту.

"Спис знайшли на північ від Янській стоянки, яка вважається самою північною стоянкою епохи палеоліту", - додав Семен Григор'єв.

СЕГОДЬНЯ

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ