Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Вступ до ЄС – це вибір на користь незалежності, - польський дипломат

Польщі не просто далася євроінтеграція - після багатьох років перебування у соціалістичному таборі. Про це сьогодні, 18 жовтня, під час засідання круглого столу на тему: «Угода про асоціацію з ЄС: нагоди, виклики, ризики», сказав перший радник, консул Генконсульства Республіки Польщі у Львові Мар’ян Орліковский.

«Ми не розвивалися так, як розвивалася Європа після Другої світової війни. Ми пройшли трохи інший шлях розвитку, подібний до того, який пройшла Україна. Наприклад, хто із Західної Європи проводив приватизацію? Це був феномен для них, а ми мусили зробити приватизацію землі та усіх фабрик.

Ще одне – це ментальність. У нашому дружньому соціалістичного таборі всі кордони були непрохідними. Ми могли зустрітися на кордоні, але між нами був колючий дріт. Тому перше, що ми зробили, – це вирішили відкритися», - сказав Орліковский.

За його словами, Польща не випадково одна з перших визнала незалежність України.

«Ми зробили ті кроки, які були необхідні для того, щоб відкрити  свою країну світу. Ми не могли не признати Україну. Україна - це сусід, до якого ми мусимо відкритися в першу чергу», - сказав Орліковский.

Він додав, що вступ Польщі до ЄС – це цивілізаційний вибір країни.

«Ми думаємо, що ми європейці. Це не лише цивілізаційний вибір, але й вибір цінностей. Були, звісно ж, й певні страхи. Ми були незалежні, а тому з острахом ставились до такого Союзу. Однак ЄС не віднімає незалежностів. Це у першу чергу економічне об'єднання та політичний зв'язок. До сьогодні ми не маємо геть усіх вирішених проблем, але ми вирішили проблему зміни стандартів побуту населення».

Він зазначив, що вступ до ЄС – це вибір на користь незалежності.

Фото - Павло Паламарчук, Гал-інфо.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ