Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Вступ України до НАТО зараз підтримує половина населення, - Бекешкіна

Якщо Президент Петро Порошенко проведе зараз референдум про вступ до НАТО, то українці його активно підтримають.

Таке переконання висловила директор Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва Ірина Бекешкіна в коментарі кореспонденту Укрінформу. 

"Заява Президента про референдум - це правильне рішення. Це спосіб певного тиску на наших західних партнерів - що Україна відчуває свою близькість до НАТО і що НАТО треба більш активно співпрацювати з Україною. Тому що всі соціологічні опитування показують: якщо такий референдум відбудеться, він буде виграний. Причому з досить солідним рахунком. Вступ України до НАТО зараз підтримує половина населення. Приблизно відсотків тридцять не підтримує. Але якщо говорити про референдум, то там рахунок "за" - 75%  за нашими опитуваннями", - сказала Бекешкіна.

Вона додала при цьому, що ті, хто проти членства в НАТО, на цей референдум просто не підуть. А серед тих, хто підуть, прихильників НАТО "зашкалює за 90%, бо вони активні, з ентузіазмом підуть і проголосують". 

Водночас соціолог нагадала, що реально питання членства в НАТО перед Україною зараз не стоїть. Просто тому, що це суперечить уставу альянсу - ми зараз воююча країна, хоча офіційно у нас і АТО. А по-друге, навіть якби щось змінилося в уставі, країни НАТО не досягли б у цьому питанні консенсусу, що є обов'язковим при прийнятті рішення.

"Але демонстрація позитивного ставлення нашого населення до НАТО дуже важлива! Особливо в порівнянні з тим, що майже всі роки незалежності України ставлення нашого населення до членства в НАТО було негативним, люди віддавали перевагу нейтральному статусу. Зараз ситуація змінилася - і це демонстрація позиції українських громадян! І це дуже важливо", - наголосила Ірина Бекешкіна.

Нагадаємо, Президент України Петро Порошенко заявив, що має намір провести референдум щодо вступу країни до альянсу НАТО. Про це він повідомив в інтерв'ю німецькій газеті Berliner Morgenpost.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ