Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Виборчі реалії: «Гречку» роздають політики, а кримінал дістається виборцям

За підсумками проведення місцевих вибори 2015 року в Україні було зареєстровано 422 кримінальні провадження. Загалом засуджено було 69 осіб, які порушили виборче законодавство. Про це сьогодні, 12 грудня, під час прес-конференції розповіла координатор спостереження за виборами в ОТГ від Громадянської мережі ОПОРА Наталія Радиш, передає кореспондент Гал-інфо.

За її словами, загалом 44 кримінальні провадження стосувалися незаконного використання бюлетенів. Отримали вироки суду 12 виборців, які намагалися винести бюлетені з дільниць.

Ще 19 осіб були засуджені за підкуп виборців.

«Карають не лише тих, хто намагається вчинити підкуп, але й тих, хто погоджується на це. Ми бачимо, що із цих 19 осіб, 13 – це виборці, які погодились на підкуп. Таким чином підкуп пропонують кандидати, а розплачуються за це виборці», - зазначила Наталія Радиш.

Загалом до обмеження волі було засуджено 33 особи: 9 осіб засуджено до обмеження волі від 1 до 3 років; 6 осіб – на 3 роки; 18 осіб – до 5 років.

Але у всіх цих випадках порушників звільнено від основного покарання з випробовувальним терміном на певний іспитовий строк

За її словами, на Львівщині за підсумками місцевих виборів 2015 року було відкрито 6 кримінальних проваджень. П’ять із них було закрито. По одній справі був вирок суду.

ОПОРА також склала портрет тих, хто порушує виборче законодавство.

"Це – безробітній або пенсіонер, може бути чоловік або жінка, також не залежить, де проживає ця особа: чи в місті, чи в селі, - такий висновок робить координатор спостереження за виборами в ОТГ від Громадянської мережі «ОПОРА», - сказала експерт.  

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ