Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Вибори мерів Одеси та Дніпропетровська можуть перевершити «розборки» у Чернігові

Поки увага суспільства прикута до подій на 205 виборчому окрузі у Чернігові, більш глибинні передвиборні процеси формуються у Дніпропетровську, Одесі та Харкові. Про це в аналітичній збірці Inside Ukraine пишуть експерти Міжнародного центру перспективних досліджень.

Дніпропетровськ, Одеса та Харків є ключовими регіонами для внутрішньополітичної стабільності в Україні. Але на процеси тут і досі впливають старі кадри Януковича, які знають систему та контролюють ситуацію в областях.

Зокрема, заступниками голови Дніпропетровської ОДА Валентина Резніченка залишилися працювати колишні функціонери з часів Віктора Януковича Олег Кужман та Айна Тимчук, яка відповідала за організацію виборчих кампаній . Від команди Президента на посаду мера Дніпропетровська може бути висунута кандидатура нардепа Івана Куліченка, який з 2000 по 2014 роки обіймав цю посаду. Цікавим є той факт, що народний депутат від «Опозиційного блоку» Олександр Вілкул заявив, що не збирається висувати свою кандидатуру на посаду мера, оскільки буде підтримувати Івана Куліченка.

Від Ігоря Коломойського найімовірнішими кандидатами є Святослав Олійник або Борис Філатов . Таким чином, в Дніпропетровську є єдиний кандидат від БПП та ОП – Іван Куліченко, якому буде протистояти поки що не визначений кандидат від Ігоря Коломойського.

Незважаючи на призначення Міхеіла Саакашвілі на посаду голови Одеської ОДА, даний регіон залишається проблемним в електоральному плані для Президента. Чинний мер Одеси Геннадій Труханов (представник Партії регіонів) по різним опитуванням випереджає головних претендентів – Едуарда Гурвіца, Сергія Ківалова та інших. Важливим фактом є те, що Геннадій Труханов має бізнесові зв’язки із групою «Приват» Ігоря Коломойського. Тому не виключено, що на майбутніх виборах дніпропетровський олігарх буде підтримувати саме Труханова.

Інше місто-мільйонник, Харків, по суті, залишається останнім форпостом для представників колишньої влади – Геннадія Кернеса та Михайла Добкіна. Г.Кернес має команду, до якої можна віднести апарати Харківської міської ради та районних адміністрації, а також  міцну депутатську більшість в міській раді. Мер Харкова володіє найбільш рейтинговими місцевими ЗМІ. Піар правоохоронних органів навколо порушення проти нього кримінальних справ ще більше формує серед мешканців Харкова імідж політика, який страждає від політичних репресій.

Інтрига в Харкові може відбутися лише тоді, коли в бюлетені не буде прізвища Кернеса, який може за станом здоров’я відмовитися від кампанії . Проте, наступниками Кернеса можуть стати Михайло Добкін, який має досить великий персональний рейтинг, його заступник і компаньйон Ігор Терехов, чи навіть нардеп Дмитро Святаш, який володіє корпорацією «АІС».

Місцеві ЗМІ найбільш ймовірним конкурентом для Кернеса називають Арсена Авакова, який навряд чи має бажання залишати посаду міністра МВС та повертатися в регіон.

Однак, міністр може делегувати своїх представників на вибори, зокрема, нардепа Антона Геращенка, депутата Харківської облради Івана Варченка та колишнього керівника Харківської обласної міліції Ігоря Репешка. В свою чергу, висування екс-мера Харкова Володимира Шумілкіна, який користується певним авторитетом, могло б стати компромісним рішенням як для влади, так і для опозиції.

Таким чином, в Одесі та Харкові існує висока ймовірність політичного реваншу  представників «Опозиційного блоку». В Дніпропетровську спостерігається об’єднання зусиль БПП та «Опозиційного блоку» у боротьбі проти Ігоря Коломойського.

 
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ