Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Вимоги "Нафтогазу" до "Газпрому" зросли до 28,3 млрд доларів

Загальна сума вимог НАК "Нафтогаз України" до російського "Газпрому" в рамках позову в Стокгольмському арбітражі станом на 31 липня 2016 становили 28,3 млрд доларів. Про це йдеться в звіті "Нафтогазу" за 2015 рік.

За даними звіту, у складі цієї суми - 18,1 млрд доларів складають вимоги за угодою на постачання газу. 14,2 млрд доларів склали претензії щодо встановлення ціни на газ, закуплений Україною в період з 20 травня 2011 по жовтень 2015 року. Вимоги до транзитного контракту складали 10,2 млрд доларів.

У свою чергу, зустрічні вимоги російського опонента "Газпрому" на ту ж дату склали 38,7 млрд доларів.

Левову частку цієї суми складають претензії до угоди з газопостачання. Зокрема, 29,2 млрд доларів - санкції за принципом "бери або плати" на 2012-2014 роки та третій квартал 2015 року; 2,2 млрд доларів стосуються питання спірної ціни на газ у четвертому кварталі 2013 року і другому - 2014 роки.

Крім того, 6 млн доларів складають вимоги "Газпрому" по транзитному угоди і 0,006 млрд доларів стосуються 5 млн кубометрів газу балансуючого.

"Ми очікуємо, що на початку 2017 завершиться робота, яка триває кілька років, за арбітражних розглядів проти" Газпрому "у Стокгольмському арбітражі", - відзначає глава "Нафтогазу" Андрій Коболєв в коментарі до звіту.

"Ці процеси дуже важливі як для майбутнього групи" Нафтогазу ", так і для створення ефективного ринку газу в Україні. Ставка цієї битви становить близько 50 млрд доларів. Ми і юридична команда процесу докладаємо всі зусилля для перемоги", - сказав він.

Крім того, у звіті йдеться про те, що "Газпром" в липні 2016 заявив арбітражному суді в Стокгольмі додаткові вимоги про стягнення з "Нафтогазу" переплати за послугу транзиту за минулі періоди у разі перемоги НАК в позові за ціною поставленого російського газу.

РБК Україна

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ