Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Винничук: замість фільму про батярів отримаємо «Останнього москаля»?

Письменник Юрій Винничук висловився з приводу фільму «Шляхетні волоцюги», зйомки якого цими днями тривають у Львові.
Фото - Олег Снітовський, teren.in.ua

Фільм, нагадаємо, розповідає про Львів кінця 30-х років минулого століття, а його головними героями є львівські батяри.

«Коли рускіє і рускоязичні пацани продюсують і пишуть сценарій, а білорус знімає, то замість фільму про батярів неодмінно отримаємо останнього м@ск@ля», - написав Юрій Винничук на своїй сторінці у Фейсбук.

Згодом він уточнив: «З’явилося уточнення, яке мало що міняє стосовно фільму про батярів. Знімає його тепер не білоруський режисер, а нібито український Олександр Березань. Який досі знімав серіали для Росії та рускоязичні фільми, які хоч і мають зазначено країну виробництва «Украина», але тут же й уточнено: «перевод не требуется». То це такий український режисер?».

«Нормально. Про історичний Львів тільки такі фахівці й повинні знімати. Як і різні горови про гуцулів», - додав Винничук.

Письменник зазначив, що ознайомився зі сценарієм стрічки і виявив, що люди, які його писали, не лише не володіють галицькою говіркою, але й українську погано знають. Так само,  як і Львів 30-тих років.

«Тим часом до мене зголосився один із авторів сценарію, обурений до глибини душі. Мовляв, він філолог і т.д. Але сценарій, з яким я ознайомився, свідчив більше про малограмотних людей, які не тільки не володіють галицькою говіркою, але й українську погано знають. До того ж, не знайомі з львівськими реаліями того часу», - зауважив Юрій Винничук.

 «А те, що вони дещо поцупили з мого «Танґо смерті», то я вже й мовчу. Видно, фантазії забракло», - додав він.

Фільм знімають на замовлення Державного агентства України з питань кіно. Проект став переможцем конкурсного відбору, який проводило агентство. На екрани стрічка повинна вийти восени 2018 року.

Держава профінансувала фільм на 50% від загальної вартості виробництва, виділивши на це 18 млн 582 тис. грн. Решту витрат бере на себе компанія «ГАНЗАФІЛЬМ».

Автори сценарію Дмитро Наумов і  Тарас Боровок розповіли Гал-інфо, що сюжет фільму легкий не нав’язливий, але водночас яскравий та динамічний. «Сюжет дуже простий. Ми за основу взяли польський комедійний мюзикл – «Włóczęgi» («Бродяги») 1939 року, який знімали у Львові й став шедевром довоєнного кінематографу.

За сюжетом двоє волоцюг живуть з девізом: «Любити Львів, жінок та жарти». Таких волоцюг поляки називали батярами.

«Проте в нашому розумінні польські батяри це не ті, яких кожен львів'янин собі уявляє. Мене як львів’янина це обурило, тому ми з Тарасом вирішили переписати цю історію. Також до сценарію додали неймовірну кількість екшну, пригод, драйву, емоцій, героїв: фашистів та НКВДистів, всі воюють та стріляють», – кажуть сценаристи.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ