Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Виставка «Малярство польське» Львівської галереї мистецтв поїхала до Києва

У Національному музеї мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків відбулося урочисте відкриття виставки «Малярство польське» із колекції фондів Львівської Національної галереї мистецтв, яка представляє цінну збірку європейського живопису XVIII – початку XX століття. Мистецька акція реалізується музейними закладами у межах проекту «Європейський вимір».

Директор Національного музею мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків Віра Виноградова  відзначила, що відкриття подібної виставки було давнішньою мрією закладу і завдяки міжмузейному проекту «Європейський вимір» її вдалося реалізувати.

«Ця виставка має два особливих аспекти – це те, що вперше в Києві експонуються роботи старих європейських майстрів і те, що вона відбувається в рамках довготривалого  міжмузейного  проекту «Європейський вимір», започаткованого нашим музеєм в 2012 році.

Наші музеї володіють системними першокласними колекціями, тому за роки незалежної України   нас часто запрошують на міжнародні виставкові проекти», - розповіла Віра Виноградова.

«Тисячі відвідувачів милуються нашими шедеврами, в той час коли багатьом українцям вони залишаються невідомими. Цей проект має на меті  познайомити наше суспільство з тими скарбами, які зберігаються в наших музеях, він також дає можливість покращити спільну виставкову діяльність музеїв за принципом обміну експонатами та  дає можливість засвідчити, що Україна сповідує загальнолюдські європейські цінності».

За словами генерального директора Львівської національної галереї мистецтв Тараса Возняка, реалізація таких міжмузейних проектів   надзвичайно важлива для мистецького життя країни.

«Мистецтво є формою декларування того, що ми існуємо, що ми розвиваємося,  що ми є такими, якими є. Так формувалася не лише національна пам'ять, але й національні міфи. Ця виставка унікальна, збірок таких творів мистецтва, як ця  колекціяЛьвівської національної галереї мистецтв, небагато в Європі. Тому я радий, що ми можемо презентувати цей проект тут, у Києві, але це лише початок - маю сподівання, що наш обмін буде продовжуватись і відвідувачі музеїв матимуть змогу побачити унікальні скарби нашої країни», - зазначив Тарас Возняк.

Представлена для огляду відвідувачам колекція «Малярство польське»  раніше ніколи не експонувалася ані в Києві, ані в інших містах України.

Серед авторів, презентованих на виставці - Ян Матейко, Яцек Мальчевський, ГенрикСемірадський, Ольга Бознанська, Владислав Бакалович, Войцех Коссак, Юзеф Мегоффер – ці імена давно відомі європейським колекціонерам та любителям східноєвропейського живопису, але досі залишаються переважно незнайомими для українського глядача.

Романтики й реалісти, адепти академізму та символісти, прихильники імпресіонізму та різних течій модернізму. Випускники німецьких, австрійських, паризьких художніх шкіл та академій, ці польські митці були живими символами справжнього космополітизму та універсальності мистецтва. Водночас, саме їхні твори стали візуальними емблемами польської національної ідентичності.

В анотаціях до творів використано матеріали науковців Львівської Національної галереї мистецтв імені Б. Возницького Ігоря Хомина та Вікторії Сусак.

Виставка експонуватиметься в Національному музеї мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків з 15 червня до 3 вересня.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ