Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: Виставку Втрачена Річ Посполита демонструють у Хмельницьку
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Виставку «Втрачена Річ Посполита» демонструють у Хмельницьку

Виставка створена Інститутом Національної Пам'яті у Варшаві. В обласному центрі відкрили виставку, присвячену історії Польщі, повідомляє Depo.Хмельницький за інформацією управління культури облдержадміністрації

Виставка створена Інститутом Національної Пам'яті у Варшаві в рамках дослідницької програми "Втрачена Річ Посполита", а світлини зображують деморалізацію і знищення людей, яких торкнулись жахіття війни.

Експозицію можна поділити на три частини: "Духовність", "Суспільство" і "Спадщина", які створюють певну подорож Польщею, яка безповоротно зникла в 1939 р. На кількадесятьох таблицях представили приклади історії знищення поляків, євреїв, українців, циган, білорусів, цілих суспільних груп, нових категорій ворогів, вигаданих нацистами і комуністами, а також найбільш беззахисних – дітей.

"Програма "Втрачена Річ Посполита" відзначалася виразним науковим характером, мала на меті оцінити збитки, котрі зазнала Польща і поляки від німецької та радянської окупації у 1939 – 1941 рр, впродовж 45 років панування комуністів в країні. Нашим завданням був опис й аналіз як безпосередніх і невідворотних, так і непрямих втрат, зумовлених тим, що післявоєнна Польща опинилася у зоні абсолютного радянського домінування, котре мало багатозначні, довготривалі політично-військові, економічні, соціальні, культурні наслідки", – зазначає дослідник Єжи Еіслєр.

На відкриття виставки завітали віце-консул Генерального Консульства Республіки Польща у Вінниці Войчєх Мрозовскі, голова обласного осередку Спілки поляків України Франц Міцінський, посадовці управління культури, національностей, релігій та туризму Хмельницької облдержадміністрації, директор Державного архіву Хмельницької області Володимир Байдич, хмельничани.

Виставка вже побувала в країнах Європи та США. Вона адресована не тільки полякам у Польщі або за її межами, вона для всіх, хто цікавиться історією.

Побачити її можна в обласній бібліотеці для юнацтва.

Depo.Хмельницький

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ