Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Вийшов друком унікальний путівник «Львів — місто натхнення. Література»

Справжнім подарунком для прихильників літератури та міста Лева стане унікальний путівник «Львів — місто натхнення. Література». Книга тільки-но з’явилася у «Видавництві Старого Лева» з ініціативи Офісу “Львів - Місто літератури ЮНЕСКО” та підтримки Управління культури Львівської міської ради.

Упорядник видання – Ольга Муха. Під однією обкладинкою читач знайде «10 натхнень Львова»: кого, як та за яких обставин надихає місто; опис культурних локацій Львова, де черпали натхнення та матеріал для роботи десятки відомих українських (й не тільки) літераторів. І, власне, інформація про них – поетів та письменників, - що творили й творились Львовом впродовж різних епох та культур також зібрана у путівнику.

Чому Львів - місто літератури, а не лише «місто шоколаду», «кави», «дощу»? Бо у 2015-му Львів першим в Україні увійшов до світової Мережі креативних міст – UNESCO Creative Cities Network, отримавши почесний титул «Місто літератури».

«Задум книги, яку ми підготували до річниці здобуття титулу, полягав у тому, щоб занурити читача у світ минулої та сучасної літератури Львова, щоб чіткіше навести на мапі міста літературні місця й маршрути, — пояснює упорядниця путівника Ольга Муха. — Ця книга є мозаїкою з імен, вулиць, кам’яниць, подій та, безперечно, текстів... Характерних цитат і невеликих творів, які передають вдачу Міста, — цинічного й романтичного, неймовірно чуттєвого та подекуди жорстокого, трохи зухвалого, часто гонорового, невдячного й відданого, словом, усякого».

Родзинкою літературно-енциклопедичного путівника стали твори сучасних письменників, яких надихнуло місто. Не всі вони львів’яни, та всіх їх об’єднує небайдужість до Львова, який кожному дав щось своє: комусь – спокій, комусь – приємну метушню каварень, непересічний матеріал для спостережень й нових книг чи дуже інтимні спогади... Серед іншого читач знайде у книжці письменницькі розповіді, чому для Юрія Андруховича «Львів – завжди», прочитає пікантну «Історію трьох яєць і одного Львова» Андрія Куркова, дізнаєтеся, як «Мені пощастило» вустами Тараса Прохаська, трохи зазирне під «Тіло Шульца» від Гаськи Шиян та упізнає «Ангелів Сихова» Сергія Жадана... А ще багато про культурні майданчики міста, бібліотеки, видавництва та визначні події в літературному житті Львова.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ