Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка  |  Cуспільство

Я не збираюся витискувати із Верховної Ради земельну реформу, - Порошенко

Президент Петро Порошенко закликав депутатів ухвалити рішення, які б зруйнували фобії щодо земельної реформи, врахували застереження, встановили запобіжники, захистили селянина і сформували прозорі правила ринку землі. Про це Президент заявив сьогодні, 7 вересня, виступаючи з посланням до Верховної Ради, повідомило офіційне інтернет-представництво Президента.

Глава держави нагадав, що нещодавно Європейський банк реконструкції та розвитку уклав рейтинг успішності реформ у країнах Центральної Європи та Азії, де серед тридцяти країн, які досліджувалися, Україна посіла двадцяте місце, поруч із Грузією та Боснією. «Результат, очевидно, виглядав би кращим, якби більша частина того, що ми зробили за останні три роки, була реалізована в попередні 23. Перша десятка – це ті, хто стартував і левову частку реформ зробив ще в 90-ті. Очолюють рейтинг Естонія, Польща і Словаччина. Ось чому я дослухаюся до думок Лєшека Бальцеровича, свого радника, а Прем’єр-міністра консультує Іван Міклош, колишній урядовець Словаччини. Це є справжні реформатори, які не соціальною демагогією і шапіто в Україні займалися, а реально допомогли нам своїм досвідом», - зазначив Глава держави.

Так, за його словами, в Естонії в приватні руки віддали все: порт, телекомунікації, авіацію і навіть залізницю, у Польщі із 8,5 тисяч державних підприємств в руках держави залишилося 41. «До речі, і землю у них не скупили іноземці. Попри те, що мешканці цих країн можуть легко купувати чи продавати сільськогосподарські угіддя», - додав він.

В той же час, українці зараз цього права позбавлені. «Мільйони людей формально володіють землею, але за них вирішили, що вони не здатні нею розпоряджатися і запровадили абсолютно неконституційний мораторій. Чому ми тоді дозволяємо людям продавати квартири? Теж хтось їх може всі скупити», - наголосив Президент.

Глава держави зауважив, що як державний діяч при ухваленні рішень має зважувати на громадську думку. «Наразі, на жаль, її сформували популісти. Я не збираюся витискувати із Верховної Ради земельну реформу, не буду цього робити. Але прошу ухвалити, - хоча б усно, в умі і в серці, - політичне рішення на її користь. Прийняти такі закони, які хоча би знімуть фобії, наявні на цю тему в суспільстві і серед народних депутатів. Які врахують всі застереження, виставлять всі запобіжники, встановлять мінімальну ціну, захистять селянина, сформують прозору позицію в реєстрі, але дадуть свободу українському селянину. І прошу назвати, точніше ви самі визначіться і назвіть, чітку дату старту, нехай навіть це буде і не сьогодні», - сказав Президент.

Він додав: «Земельний ринок і приватизація, дорогі мої, це не те що просить або тисне Президент — цього не буде. Земельний ринок і приватизація – це два найшвидших і найнадійніших способи швидко залучити в Україну достойний обсяг інвестицій. Друзі мої, це не тільки інвестори кажуть. Впевнений у тому, що це спільна позиція світу». Глава держави зауважив, що така приватизація завжди була багатостороннім конфліктом інтересів – хтось купував фабрики і заводи, вкладав у їхню модернізацію та розвиток, а інші прагнули приватизувати прибуток, не витрачаючи гроші на придбання активів, перешкоджаючи приватизації найбільших підприємств.

За словами Президента є можливість продавати активи відкрито, конкурентно, за новими прозорими і зрозумілими правилами, на основі нового закону, наповнення норм якого у руках депутатів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ