Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Як боротися зі спекою - поради лікарів

Україна потерпає від спеки. У минулі вихідні у деяких регіонах температура зросла до 35-37 градусів тепла. Лікарі наголошують, що особливо шкідливою така погода є для тих українців, які страждають на хронічні хвороби, особливо серцево-судинної системи. Про це повідомило Радіо "Свобода".

Пенсіонерка Галина Прохорівна скаржиться, що через спеку часом почувається зовсім зле – проблеми з тиском, та й ішемічна хвороба серця про себе нагадує. За її словами, тішиться принаймні з того, що мешкає у приватному будинку.

«Прокидаюся бадьора, але щойно починається спека, то її, звичайно, дуже тяжко переносити. Стараюсь у холодок втекти, де б вітерець трохи повівав», – зауважує жінка.

Напередодні фахівці NASA повідомили, що цьогоріч у Європі літо буде рекордно спекотним. Через транспортні засоби, розпечений асфальт і висотні будівлі особливо потерпатимуть міські жителі. З аномально спекотним літом у Європі вже мали справу в 2003 році, лише у Франції від перегріву померло кілька тисяч людей.

В Україні температура повітря за лічені дні зросла з середніх +25 °С до +35-37°С. Лікарі застерігають: така спека небезпечна для всіх, особливо – для людей із серцево-судинними захворюваннями.

Кандидат медичних наук, співробітник Інституту кардіології імені Стражеска Володимир Граніч зазначає, що через високу температуру та вплив прямого сонячного проміння у дітей зростає ризик отримання теплового удару. Водночас у дорослих із серцево-судинними захворюваннями через схильність до згущення крові збільшується небезпека серцевих нападів.

Під час спеки лікар радить зокрема приймати препарати, багаті на калій, а також вживати побільше свіжих ягід, часто провітрювати приміщення і стерегтися прямих сонячних променів. «У такий період особливо небезпечно вживати алкоголь у будь-якому дозуванні, адже він підвищує температуру тіла й збільшує негативний ефект», – наголошує Володимир Граніч.

В Українському гідрометцентрі «Радіо Свобода» повідомили, що незабаром українці зможуть на деякий час зітхнути з полегшенням – вже за у найближчі днів очікується поступове зниження температури.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ