Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Як мотивувати дитину пройти онлайн-курси?

За статистикою, дуже невеликий відсоток користувачів онлайн-курсів проходять їх до кінця — більшість кидає на півдороги. Завершити те, що почав, — нелегке випробування для дорослих, не кажучи вже про дітей. Як мотивувати школярів займатися онлайн-освітою — радить Ілля Філіпов, співзасновник платформи EdEra.

1. Шукайте динамічний контент 

Найперше, що можуть зробити батьки, — це з’ясувати, які конкретні проблеми є в їхніх дітей, і самостійно знайти для них відповідний онлайн-курс.

Школярі б і самі цим займались, але більшість онлайн-курсів створені за старою парадигмою начитки матеріалів. От школярам і нецікаво.

Проблема в тому, що контент не динамічний. Harvard Initiative for Learning & Teaching дослідили, що швидка та рішуча подача інформації в онлайн-курсі приваблює більше, ніж виразна мова. Відкрийте будь-які популярні відеоблоги — там говорять у кілька разів швидше, ніж у звичайному житті.

Найбільше дратує, коли слово в слово зачитують те, що на слайді. 95% курсів так роблять. Таких «класичних» курсів багато. Раз наштовхнувшись на них, школярі думають, що й решта такі ж нудні.

2. Мотивуйте дитину вчитися разом із друзями

Припустімо, у багатьох дітей ваших знайомих є проблеми з математикою. Запропонуйте цим дітям об’єднатися в групи та влаштувати змагання чи щось таке. Взаємна мотивація дуже круто працює.

3. Продумайте розклад

Запропонуйте дитині виділити конкретний час і день, коли вона знатиме, що буде вільна від усього іншого і зможе позайматись онлайн. Тут дуже важлива довіра. Це і відрізняє онлайн-освіту від дещо авторитарної шкільної. В онлайні ти даєш школярам відчуття відповідальності — їм таке подобається.

4. Дайте власний приклад

Це може перетворитись у цікаві спільні сесії. Моя племінниця так зі своєю мамою зараз грається на платформі Duolingo. Вони там разом вчать різні мови і змагаються, хто більше балів набере.

5. Продумайте систему винагород

Вигадайте для дітей якісь мотиватори на кшталт «пройдеш ось це — підемо ось туди, купимо ось те». Наприклад, за кожну лекцію чи пройдений матеріал можна придумати чи «нарощувати» якусь винагороду. На деяких онлайн-платформах цю функцію виконують «бейджики», а якщо їх немає, то можна й самому спробувати.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ