Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Як отримати європейську стипендію, - поради екс-стипендіатів

Отримання європейської стипендії - зовсім не захмарна мрія. Треба тільки знати, як підійти до цього питання. Колишні стипендіати програми Erasmus Mundus діляться досвідом.

Шлях до тієї чи іншої європейської стипендії бажано розпочинати зі знайомства з європейською системою освіти, радить Олена Орлова. Тоді, на її думку, вдасться уникнути різних неприємних несподіванок. Ця дівчина з України знає про що говорить: ще не так давно вона сама була стипендіаткою програми Erasmus Mundus і вивчала математичну економіку в університетах Білефельда, Парижа та Барселони. "В Україні студенти, зокрема на магістерських програмах, навчаються за підручниками, а в Європі дуже часто за науковими статтями", - каже Олена Орлова. Тому перед тим як подавати документи на стипендію, українським студентам варто прочитати кілька наукових статей професорів європейських університетів на обрану тему, аби збагнути, чи все їм зрозуміло, чи потягнуть вони навчання за таких умов.

Дівчина наголошує, що найважливіший етап для отримання європейської стипендії - це подача документів. Адже вступні комісії в університетах Європи не спілкуються особисто з заявниками з інших країн, а складають первинне враження про своїх майбутніх студентів виключно з поданих документів, ділиться Орлова. Принаймні так діє програма Erasmus Mundus. "Головне - це ваш український диплом. Бажано, щоб оцінки були хороші, особливо за предметами, які потрібні на спеціальність, на яку ви подаєтесь. Це ж конкурс документів, тому вони повинні бути ідеальними", - наголошує Олена Орлова.

Хваліть себе, але обґрунтовано

Особливу увагу слід приділити мотиваційному листу. В ньому заявник має коротко розказати, що його спонукало обрати навчання у Європі саме за тією спеціальністю, на яку він подає документи. "Не бійтесь себе хвалити. Напишіть у своєму мотиваційному листі, що я такий трудолюбивий, цілеспрямований. Але обов’язково вкажіть, чому саме ви такий класний. Наприклад, бо робили якийсь суперпроект чи ще щось", - радить колишня стипендіатка з України Вікторія Мудрак, яка вивчала соціологію в Іспанії, Нідерландах та Ірландії.

Не пишіть у мотиваційному листі, що ви все життя мріяли жити в Італії чи десь ще, все має бути по суті, наголошують колишні стипендіати Erasmus Mundus. "Я на одну сторінку тексту для цього мотиваційного листа витратила місяць. Якщо ви за день до дедлайну починаєте його гарячково писати, перекладаючи абияк слова на англійську, то забудьте про успіх. Написати цей лист - це велика робота", - зазначає Христина Кузнецова, яка отримавши стипендію Erasmus Mundus два роки вивчала садівництво і біотехнології в університетах Мюнхена, Болоньї та Відню.

Іноземні мови - ваш плюс

Як наголошує Христина Кузнєцова, знання англійської є визначальним для претендента на європейську стипендію, адже всі два роки магістратури доведеться слухати лекції та складати іспити саме англійською. "Знати іншу мову країни, де ти вчишся не обов’язково, адже університети пропонують безкоштовно вивчити її на курсах упродовж терміну навчання. Втім якщо ви додатково знаєте німецьку чи італійську - це плюс на вашу користь", - наголошує Христина Кузнєцова.

Нині всі дівчата повернулися після магістратури у європейських університетах назад в Україну. Вікторія Мудрак працює в міжнародній громадській організації Erasmus Mundus Association, Христина Кузнєцова планує заснувати власну компанію, Олена Орлова збирається поступити до аспірантури в ЄС і згодом працювати у представництві міжнародних організацій по всьому світу. Всі вони відзначають, що отримання стипендії Erasmus Mundus перевернуло їхній світогляд. "Під час навчання ви відкриваєте не тільки Європу для себе, а цілий світ. Після цього змінюються твої уявлення про світ і ти бачиш Україну під іншим кутом", - поділися Олена Орлова.

До речі, більшість конкурсів на отримання освітніх стипендій Євросоюзу за програмою Erasmus Mundus розпочинаються в грудні.

DW

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ