Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка

Як Парубій і Коболев проти «Північного потоку-2» боролися

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій розповів, що під час зустрічі із спікером Палати представників США Полом Райаном обговорив ризики для України від будівництва газопроводу «Північний потік-2».

«Ми висловили спільну позицію з приводу того, що «Північний потік-2», який сьогодні реалізовує Росія, є шкідливим для України, суперечить інтересам України, а також багатьох європейських держав і може впливати на їхню енергетичну безпеку», - заявив Парубій. Також спікер парламенту України поділяє позицію Пола Райана, що зріджений газ із США для України буде дешевшим, ніж сьогодні коштує газ у ЄС або Росії.

Коментує член Спостережної ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук:

"Поява спікера українського парламенту Андрія Парубія серед борців проти «Північного потоку-2» та прихильників американського зрідженого газу викликає не лише здивування, а й співчуття, насамперед, українській ГТС. Парубій був і залишиться далеким від енергетичних питань і, малоймовірно, що навіть має уяву на якій стадії реалізації сьогодні знаходиться «Північний потік-2». І тим паче Парубій не в стані оцінити реальну вартість зрідженого газу, який теоретично може поступати в Україну.

Як відомо, партнерами «Газпрому» у проекті «Північний потік-2» виступають Shell, Engie, OMV, Uniper і Wintershall. За угодою партнери в рівних частках надають 4,75 млрд. євро у вигляді довгострокових кредитів для будівництва газопроводу. На 15 червня консорціум уже отримав 1 млрд. євро для робіт.

Хоча після такої потужної «авторитетної» підтримки Парубія навіть не варто сумніватися, що українська громадськість вже точно більше нічого не почує окрім пустопорожніх заяв так званих захисників українського газового транзиту. Як не було, так і не буде запропоновано дієвих та ефективних механізмів продовження роботи ГТС у довгостроковій перспективі 2019-2029 рр. Єдиний порятунок у владі і «Нафтогазі» вбачають у тому, що віддати 50% ГТС європейському «партнеру». І скромно при цьому мовчать, що Україна втратить половину доходів від транзиту газу і навіки забуде про можливість прямих переговорів із постачальником газу із Росії та покупцями газу у ЄС. Отаке енергетичне майбутнє «на колінах» у позі прохача перед ЄС бачить і голова Верховної Ради Андрій Парубій.

Проте, «проблема Парубія» як скальпель хірурга викрила набагато більшу проблему – таку ж абсолютну профнепридатність «Нафтогазу України» та його керівника Андрія Коболева у боротьбі України проти «Північного потоку-2». Та й ще у той момент, коли менеджмент «Нафтогазу України» усіма можливими лобістськими та залаштунковими методами намагається формалізувати, поховати у чиновницьких записках та очолити бюрократичний процес боротьби проти «Північного потоку-2». Адже протягом останніх трьох років можна зібрати лише стос політичних заяв як «Нафтогазу», так і представників влади, які не мають нічого спільного із юридичним аргументами проти будівництва «Північного потоку-2».

Ми вже всі стали свідками заяви «Нафтогазу» про грандіозну перемогу над «Газпромом» у Стокгольмському арбітражі. Як пізніше виявилося менеджери «Нафтогазу» не змигнувши оком обманули усіх 45 мільйонів українців – ніякої перемоги не було і поки що не передбачається. Доказів успіху так ніхто і не побачив.

Варто остерігатись того, що «Нафтогаз України» знову може очолити боротьбу проти «Газпрому» (у даному випадку «Північного потоку-2»), щоб потім і це питання програти із тріском. І цього разу програш буде коштувати Україні дуже дорого – із карти Європи назавжди зникне Україна як транзитна держава. І останні три роки «Нафтогаз» доволі «успішно», на жаль для держави, проводив лише пусті розмови про небезпеки «Північного потоку-2».

Показовим став останній візит Коболева у США, який виявився провальним для «Нафтогазу». Адже керівник «Нафтогазу» виявився нездатним запропонувати американцям готовий рецепт призупинення будівництва «Північного потоку-2». У США також викликало невдоволення й те, що Коболев не зміг пояснити чим тоді займався «Нафтогаз» протягом трьох років, якщо тепер звертається до США із проханням врятувати транзит газу через Україну.

Зрештою, бюрократичні ігри та політичні спекуляції навколо «Північного потоку-2» лише на руку європейському консорціуму компаній та «Газпрому». І поява Парубія серед захисників ГТС України від «Північного потоку-2» вселяє не віру у перемогу, а навпаки є передвісником того, що нас чекає масштабна безоплатна здача ГТС. До того ж, в українських політиків як і в «Нафтогазі» відверті затримки у сприйнятті адекватної реальності. Адже паралельно із «Північним потоком-2» не меншу загрозу для України становить будівництво «Турецького потоку», яке Росія днями розпочала реалізовувати. Проте, ревниві поборники і захисники ГТС України поки що цього не зауважують".

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ