Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Як правильно носити маску

Цими вихідними Україну заполонили люди в масках. Вони усюди: на вулицях, у транспорті, в аптеках і магазинах. В одному такому столичному магазині одягу кореспондент "Української правди. Життя" побачив одягнутими у захисні маски увесь персонал. Як розповіли продавці, кожні 5 годин вони змінюють свої одноразові маски на нові.

Українці правильно роблять, що одягають маски, пояснює доцент кафедри дитячих інфекційних хвороб та дитячої імунології НМАПу ім. П.Шупика Федір Лапій. От тільки міняти їх треба не кожні 5 годин, а кожні 2-3.

"Рекомендують маску використовувати не більше 2-3 годин, повторно одноразові маски не можна використовувати. Міняти марлеву маску треба кожні 3 години, і після цього її треба прасувати", - зауважує Лапій.

Сам він зізнається, що носить маску у кишені і одягає при вході у людні місця, адже на пустих вулицях вдягати на ніс та рот захисні засоби немає сенсу.

"Коли ви йдете по вулиці, і у вас на обличчі маска, - то це занадто. Якщо ви вже вийшли на вулицю з офісу, то подихайте свіжим повітрям", - розповів відомий лікар Євгеній Комаровський.

Однак експерти додають: як тільки ви заходите в транспорт чи якесь місце зі скупченням людей, маску треба одразу вдягати. Важливо також пам'ятати, що якщо ви забігаєте з вулиці у масці у, скажімо, метро, ефект від носіння маски на певний час нульовий.

"Коли на вас маска, у вас виникає гіпоксія та форсоване (підсилене) дихання - повітря, деформуючи маску, проходить по її краях. Потім, коли ви зайдете до приміщення, де є люди, де можна реально заразитися, ви певний час продовжуєте дихати ротом через ці шпаринки", - додає епідеміолог Олексій Галімський.

Маски бувають різними...

Захисні маски бувають різними. "Є такі, що випускаються промисловістю, із спеціальними нитками, що мають деякі антимікробні властивості. Бувають дуже прості, пошиті самостійно - по суті, це марля, складена в чотири рази, і до неї можна прив'язати пов'язочки. Важливо, щоб маска закривала рот і ніс", - каже Федір Лапій в коментарі "Українській правді. Життя".

На закид про неефективність таких саморобних масок, експерт зауважує: "Якби вони були неактивними, то хірурги не одягали б їх".

Більша користь від аптечних масок. "У таких масок діаметр отворів набагато менший, ніж в марлі. Зрештою, в аптеках є багато різновидів масок, є маски із спеціальним антимікробним просочуванням, є із спеціальною ниткою антибактеріальною", - підсумовує лікар.

Втім, і Лапій, і Комаровський погоджуються, що вірус грипу через одноразові маски, в яких сьогодні масово одягнуті українці, таки проскочить.

"Але коли ви хворий і чхаєте, то маска затримає краплини слини з вірусами. Якщо ви хворі, і у вас немає маски, то ви злочинець у цей час", - напівжартома каже Комаровський.

Щоб маска затримувала вірус, вона має бути спеціальною.

"Це мають бути спеціальні захисні маски, маски-респіратори. Але в нас їх немає, тому населення має бути захищене тими засобами, які є", - додає Федір Лапій.

При цьому, важливо пам'ятати, що не менш важливим способом захисту себе від хвороб є гігієна рук. Адже навіть якщо ви у масці, але взялись за перила, до яких раніше торкався хворий, то віруси вже у вас на руках. І якщо після цього руки піднести до обличчя, ймовірність зараження суттєво зростає.

Тож стежте, щоб руки у вас були максимально чистими, мийте їх з милом чи бодай витирайте вологими дезінфікуючими серветками.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ