Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Як Синютка і Небожук добудовують школу у Нижній Яблунці

Як стало відомо Гал-інфо, директор департаменту освіти і науки Львівської ОДА Олександра Небожук написала заяву з проханням перевести її на посаду головного спеціаліста в один із відділів департаменту.
школа в с. Нижня Яблунька

За словами джерела, таке рішення стало наслідком останньої понеділкової, 11 квітня, апаратної наради, на якій діяльність департаменту черговий раз зазнала образливої критики.

Як відомо, раніше голова Львівської ОДА Олег Синютка вже не раз висловлював невдоволення роботою департаменту освіти на науки, однак сторонам вдавалось контролювати взаємне неприйняття одне одного. В самій ОДА користуються словом «гнобив».

 У прес-службі Львівської ОДА пообіцяли згодом надати коментар з цього приводу. Сама Олександра  Небожук  у телефонній розмові повідомила, що такі питання вона не коментує. Також зазначила, що з приводу свого чи то звільнення, чи то переведення не мала розмови із Олегом Синюткою.  

Останньою краплею, за інформацією джерела, стала ганебна для Львівської ОДА історія з новою школою в селі Нижня Яблунька Турківського  району. Школа майже готова, однак ні 1 вересня торік, ні, очевидно, 1 вересня цього року її в експлуатації не здадуть. Річ у тому, що школа не потрапила в перелік об’єктів, які затверджені до фінансування на цей рік з Державного фонду регіонального розвитку. Провину за це голова Львівської ОДА, вочевидь, вирішив покласти на директора департаменту освіти і науки.

«На нашу школу не дали фінансування. Там не підведено воду, не обладнано котельню, не кажучи вже про якісь меблі…  І це справжнє лихо для села, бо стара  школа  перебуває в гострому аварійному стані. Не сьогодні-завтра завалиться. Батьки бояться пускати дітей до тої школи. Через  протест батьків тиждень взагалі навчання не було», - повідомили Гал-інфо у сільській раді Нижньої Яблуньки.

Додамо, що у Нижній Яблуньці до основної школи ходить приблизно 270 дітей і ще 70 учнів бігає до початкової.  Загальна кошторисна вартість будівництва – понад 30 млн грн.  Школу почали будувати у жовтні 2008 року, тоді головою   голова Львівської ОДА був  Микола Кміть. 11 жовтня 2008 року він та тодішній заступник глави Секретаріату Президента України Ігор Пукшин заклали капсулу з нагоди початку будівництва. Вартість проекту на той час становила 20 млн грн. Відкриття першої черги планували на 1 вересня 2009 року. Згодом чи не до кожного 1 вересня влада "відкривала" школу у Нижній Яблунці.

Також нагадаємо, що Олександра Небожук обійняла посаду директора  департаменту освіти і науки у травні 2014 року, тоді вона була депутатом Львівської обласної ради, фракція ВО «Свобода». Головою Львівської обласної державної адміністрації з 2 березня  до 14 серпня 2014 року була «свободівка Ірина Сех.

Довідка.

Основні завдання департаменту освіти і науки Львівської облдержадміністрації на 2016 рік (взято зі звіту департаменту за 2015 рік):

1. Досягти відповідності оцінювання навчальних досягнень учнів у загальноосвітніх навчальних закладах та зовнішнього незалежного оцінювання (похибка в межах 10%).

2. Охопити 52% дітей дошкільною освітою.

3 Створити 1600 додаткових місць  для дошкільнят.  

4. Досягти 100%-го забезпечення загальноосвітніх навчальних закладів комп’ютерною технікою.

5. Зменшити кількість учнів на 1 комп’ютер: не більше 15 учнів на один комп’ютер.

6. Забезпечити під’єднання до мережі Інтернет всіх шкіл І-ІІІ та І-ІІ ступенів.

7. Першочергово забезпечити шкільними автобусами з метою розвантаження діючих автобусних маршрутів загальноосвітні навчальні заклади, які потребують відкриття нових маршрутів та потреби новостворених територіальних громад.

8. Визначити пріоритетною інклюзивну форму навчання для дітей з особливими освітніми потребами та вжити заходів щодо збільшення кількості дітей, охоплених інклюзивною формою навчання.

9. Охопити 90%дітей шкільного віку гуртковою роботою  у позашкільних і загальноосвітніх навчальних закладах. Визначити пріоритетним туристсько-краєзнавчий напрямок.

10. Впроваджувати у практику начальних закладів модель виховної роботи на основі самостійно розроблених програм виховання  з наголосом на громадянських, державницьких та військово-патріотичних аспектах.

11. Налагодити партнерський діалог із провідними молодіжними, педагогічними та орієнтованими на співпрацю з освітянами громадськими об’єднаннями, громадами міст, сіл, селищ з метою організації ефективного громадянсько-патрітичного виховання шкільної молоді.

12. Забезпечити виконання державного замовлення на підготовку робітничих кадрів та працевлаштування випускників професійно-технічних навчальних закладів відповідно до здобутої професії.

13. Добитися пріоритетного фінансування з державного і обласного бюджетів незавершеного будівництва 67 об’єктів освіти, сумарна вартість добудови яких - 495,5 млн грн. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ