Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Війна з Росією

Як у Львові допомагають учасникам АТО

З травня минулого року у Львові запрацював Львівський центр надання послуг учасникам бойових дій. Працівники центру – це бійці АТО, дружини бійців та волонтери. Тут учасники бойових дій можуть отримати необхідну інформацію, юридичну консультацію, соціальну та психологічну допомогу тощо. Про це сьогодні, 25 липня, розповіли учасники прес-конференції у Львівському центрі надання послуг учасникам бойових дій, передає кореспондент Гал-інфо.

Як розповіла заступник директора Львівського центру надання послуг учасникам бойових дій Любов Возняк, Центр скеровує учасників бойових дій на оздоровлення, організовує освітні, культурні та розважальні заходи і проекти. Також Центр здійснює прийом документів на міські програми соціального захисту бійців АТО та членів їхніх сімей.

«Головний принцип роботи Центру – «рівний - рівному», адже серед працівників Центру є учасники АТО, дружини учасників АТО, волонтери, переселенці зі Сходу. Це єдиний Центр в Україні такого типу, досвід якого переймають інші міста. Наступний такий Центр відкриється в Києві. На різних всеукраїнських конференціях ми розповідали про важливість таких установ, і ця ідея знаходить відгук», - зазначила Любов Возняк.

За її словами, з травня до грудня 2016 року надійшло 5 294 звернення від бійців АТО.

«У 2017 році, в період з 1 січня по 21 липня, Центр отримав 4 831 звернення від учасників бойових дій та членів їх родин, з них: інформаційні - 1794; юридичні - 562; психологічні - 489», - зазначила вона.

Як зазначила Любов Возняк, одноразову матеріальну допомогу до Дня батька та Дня матері вже отримали 76 осіб - на 388 тис грн. Щодо одноразової матеріальної допомоги на оздоровлення дітей, то Центр прийняв 269 пакетів документів, вже виплачено допомогу 164 особам на суму 673 тис. грн. Одноразову матеріальну допомогу учасникам бойових дій, які потребують дороговартісного лікування, виплачено 21 особі на загальну суму 762 тис. грн.

«Програма з дороговартісного лікування – це дійсно дуже важлива програма. Йдеться не лише про поранення, але й про хвороби, наприклад, онкологію. Це дійсно дороге лікування і у цьому напрямку ми також намагаємось допомагати», - сказала Любов Возняк.

Вона також зазначила, що у Центрі є вакансії.

"Питання керівника Центру не закрито. Є вільна вакансія. Хто має бажання, може подавати своє резюме у відділ кадрів ЛМР. Також є вакансія юриста. Перевага, звісно, надається учасникам бойових дій", - сказала Любов Возняк.

Довідка.

Соціальні гарантії бійцям та членам їх сімей у Львові реалізуються відповідно до Комплексної програми підтримки учасників антитерористичної операції та членів їх сімей - мешканців м. Львова, затвердженої ухвалою міської ради від 31.07.2014 № 3700, та Програми про захист інтересів учасників антитерористичної операції, затвердженої ухвалою міської ради від 23.04.2015 № 4520. На виконання цих програм у міському бюджеті Львова на 2017 рік передбачено 121,6 млн. грн., що майже у 4 рази більше, у порівнянні з минулим роком. Також майже 25 млн. грн. передбачено для будівництва житла для учасників АТО. Зокрема, на виплату допомог передбачається 112 млн. грн. (92 % від загальної суми), на пільги 9,5 млн. грн. (8 % від загальної суми).

За кошти міського бюджету бійцям та членам їх сімей надаються такі види допомог та пільг:

1. 75 % знижка плати за ЖКП бійцям-добровольцям, статус яких визначений у порядку, затвердженому Львівською обласною радою, та членам їх сімей, місце проживання яких зареєстроване у м.Львові, крім абонентної плати за користування квартирним.

2. 50 % знижка плати за ЖКП членам сімей загиблих (пропалих безвісті) або померлих внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, одержаних під час участі в антитерористичній операції, крім абонентної плати за користування квартирним (в цілому надається 100 % знижка плати за ЖКП).

3. Одноразова матеріальна допомога учасникам антитерористичної операції - мешканцям м. Львова, які потребують дороговартісного лікування.

4. Одноразова матеріальна допомога на оздоровлення дітей учасників антитерористичної операції - мешканців м. Львова (від 2,0 до 5,0 тис. грн. залежно від категорії дітей, не більше 10,0 тис. грн. - за рішенням комісії). Також право на цю допомогу мають учасники бойових дій, які у поточному році перебувають в зоні антитерористичної операції впродовж 45 діб.

5. Одноразова матеріальна допомога дітям загиблих та пропалих безвісти бійців до Дня святого Миколая (10 тис. грн. до досягнення ними 23 років у разі навчання).

6. Грошова компенсація інвалідам війни І-Ill групи з числа військовослужбовців, які брали участь в антитерористичній операції - мешканцям м. Львова, на реабілітацію або санаторно-курортне лікування (І група - 50 тис. грн., II група - 10 тис. грн., Ill група - 8 тис. грн.). Інваліди війни самостійно обирають собі реабілітаційний або санаторно-курортний заклад.

7. На вирішення соціально-побутових питань учасників антитерористичної операції (одноразова матеріальна допомога у розмірі 100 тис. грн.). Допомогу на вирішення соціально-побутових питань у розмірі 100 тис грн. мають право отримати також родичі померлого учасника бойових дій. У квітні внесені зміни до Програми, оскільки були такі факти, що учасник звернувся, а на час, коли комісія розглядала його документи, він помер, і захворювання не було пов’язане з захистом Батьківщини.

8. Львівський центр надання послуг учасникам бойових дій та Львівський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді надають бійцям та членам їх сімей послуги психологічної підтримки, а саме: індивідуальна консультація (психоедукація, травма війни, ПТСР), фупова робота (тренінги, групи взаємопідтримки), робота з сім’ями, сімейне консультування.

9. Управління культури департаменту розвитку надає безкоштовне навчання учням початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів (школи естетичного виховання), батьки яких загинули (пропали безвісти) або померли внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, одержаних під час безпосередньої участі в антитерористичній операції.

10. Управління освіти департаменту гуманітарної політики забезпечує безкоштовним харчуванням учнів загальноосвітніх навчальних закладів комунальної форми власності м. Львова дітей бійців та вихованців дошкільних навчальних закладів дітей бійців.

11. Управління молоді та спорту департаменту гуманітарної політики залучає дітей учасників антитерористичної операції до Програми навчання плаванню у м. Львові.

За кошти державного бюджету України реалізуються такі гарантії:

1 Разова допомога до 5 травня учасникам бойових дій, у т.ч. членам сімей загиблих (передбачено 15,6 млн. грн.).

2. У разі загибелі (смерті), інвалідності або часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності військовослужбовців, військовозобов’язаних та резервістів, які призвані на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори чи для проходження служби у військовому резерві (передбачено 6,5 млн. грн.).

3. Грошова компенсація за належні для отримання жилі приміщення для деяких категорій осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, а також членів їх сімей (передбачено 18,2 млн. грн.).

4. Грошова компенсація вартості проїзду учасників АТО до реабілітаційних установ для проходження психологічної реабілітації (передбачено 0,7 тис. грн.).

5. Пільги на житлово-комунальні послуги (передбачено 13,6 млн. грн.).

6. Санаторно-курортне лікування (передбачено 1,2 млн. грн.).

7. Психологічна реабілітація (передбачено 1,6 млн. грн.).

8. Професійна реабілітація (передбачено 0,4 тис. грн.).

Партнерами Центру є: Юридична сотня, Кризова психологічна служба України Української спілки психотерапевтів, Центр психічного здоров’я шпиталю ім., Митрополита А. Шептицького, Центр психічного здоров’я та травматерапії Українського католицького університету, ГО «Серце воїна», ГО «Рівновага», ГО «Патріот», Львівський клуб активного відпочинку, БФ «Крила надії», ГО «Західна ініціативна група».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ