Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Як вберегтися від корости: поради фахівців

Львівський міський відділ ДУ «Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України» інформує, як уберегти себе від найбільш поширеного інфекційного захворювання-дерматозу – корости, адже підйом захворюваності на коросту реєструється саме в осінньо-зимовий період. Про це повідомила прес-служба Львівської міської ради.

Короста (scabies) – інфекційне захворювання шкіри, яке спричинюється зовнішніми паразитами – коростяними кліщами овальної форми  0,3-0,4 мм за розміром. Цикл розвитку дорослої особини становить 14 днів, тривалість життя – до двох місяців. Дорослі особини і незрілі форми живуть не більше 48 годин при температурі 22°С і ступені вологості 35%. При температурі, яка перевищує 55°С – кліщі гинуть протягом 10 хвилин.

Зараження коростою здебільшого відбувається при прямому контакті з хворою людиною, переущільнених житлових умовах проживання дорослих та дітей, статевих стосунках та недотримання правил особистої гігієни. На людину можуть потрапити  кліщі, які паразитують як на домашніх тваринах (коти, собаки, коні) так і на диких тваринах (лисиці, зайці, вовки) і птахах.

Основними клінічними симптомами корости є: сильне свербіння, поява вузлових та пухирчатих висипань, ерозій, розчухувань, виявлення характерних коростяних ходів на різних ділянках шкіри рук, живота, стегнах, поясниці та статевих органах. У разі розчухувань короста ускладнюється піодермією.

 У боротьбі з коростою суттєве значення має рання діагностика захворювання, своєчасне лікування, а також нагляд за особами, які були у контакті з хворими та проведення санітарної обробки. Водночас необхідно здійснити комплекс дезінфекційних заходів, скерованих на знищення паразитів на речах, предметах, якими користувався хворий, в приміщеннях де проживали хворі та контактні з ним особи, а також обстежити домашніх тварин при їх наявності.

Хворих коростою виявляють на амбулаторних прийомах, при прийомі дітей в дитячі заклади, при огляді в школах і інтернатах. У випадку виявлення хворого з організованого колективу (школа, дитячий садочок, тощо), з гуртожитків – обстежують всіх осіб, які мали контакт з хворим і проводять санітарну обробку.  В період лікування забороняється відвідування  школи і дитячого закладу до повного одужання.

Після завершення лікування хворого або після його госпіталізації в осередку проводять заключну дезінфекцію з метою знищення коростяного кліща і подальшого поширення захворювання. Зокрема, щоб усунути можливість непрямої передачі коростяного кліща другим особам через постільні приналежності, одяг та інші речі, необхідно провести їх дезінфекцію.

Дезінфекційні заходи  з  застосуванням  камерного  методу проводять фахівці відділення дезінфектології  Львівського міського відділу ДУ «Львівського обласного лабораторного центру МОЗ України» (тел. 255-31-81).

З метою запобігання зараження коростою необхідно дотримуватись заходів, що передбачають регулярні огляди дітей в усіх дошкільних та інших навчальних закладах і проведення своєчасної ліквідації епідемічних осередків корости,  дотримання правил особистої гігієни. Індивідуальні заходи передбачають: кип’ятіння і ретельне прасування постільної білизни та особистих речей, профілактична обробка шкірних покривів препаратами проти корости, вологе прибирання приміщень та поверхонь.

Слід пам’ятати, що дотримання особистої гігієни – це не лише запорука здоров’я, але і надійний спосіб боротьби із заразними хворобам.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ