Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Кримінал

Як з АТ «Банк «Фінанси та Кредит» поцупили 53,7 млн дол

Генеральною прокуратурою України за супроводом Нацполіції та СБУ викрито незаконну фінансову оборудку службових осіб АТ «Банк «Фінанси та Кредит», якою банківській установі та її вкладникам заподіяно збитків на суму більше одного мільярда гривень, повідомлено про підозру одному з учасників злочинної групи. Повідомило Управління зв’язків із громадськістю та ЗМІ Генеральної прокуратури України.
Уніан

Департаментом з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Генеральної прокуратури України, за оперативного супроводження Департаменту протидії злочинам у сфері економіки Національної поліції України та Служби безпеки України, в рамках кримінального провадження за ч. 5 ст. 191 КК України (зловживання службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки, та заволодіння за попередньою змовою групою осіб чужим майном в особливо великих розмірах) викрито незаконну фінансову оборудку службових осіб АТ «Банк «Фінанси та Кредит», які за допомогою нерезидентів України, у тому числі й однієї офшорної компанії, кінцевим бенефіціарним власником якої є громадянин України – колишній помічник одного з народних депутатів України, незаконно вивели активи банку на суму більше одного мільярда гривень.

Так, досудовим розслідуванням встановлено, що службові особи АТ «Банк «Фінанси та Кредит» за попередньою змовою з іншими особами, шляхом укладення договору поруки із нерезидентом України (одним з банків, що знаходиться в Австрії), перерахували на кореспондентські рахунки цієї установи грошові кошти у сумі 53,7 млн доларів США, що призначались як гарантії з боку Українського банка-поручителя ризикової діяльності офшорної компанії, зареєстрованої на Кіпрі. 

В подальшому, внаслідок удаваних фінансових оборудок та не відображення їх у фінансовій звітності АТ «Банк «Фінанси та Кредит», кошти було втрачено, чим банківській установі та її вкладникам заподіяно збитків в особливо великих розмірах. 

Сьогодні одному з учасників злочинної групи повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України, за яке законом передбачено покарання у вигляді позбавлення волі строком до дванадцяти років з конфіскацією майна.

За результатами розгляду клопотання прокурора, судом обрано запобіжний захід підозрюваному у вигляді тримання під вартою із альтернативою внесення застави у сумі 30 000 тис мінімальних заробітних плат – 41 млн 340 тис грн.

На даний час проводиться комплекс слідчих та розшукових дій з метою встановлення усіх обставин вчиненого злочину, притягнення винних осіб до кримінальної відповідальності та забезпечення відшкодування завданих збитків.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ