Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Як закінчиться Євромайдан: три варіанти розвитку подій

Ще сьогодні Євромайдан повинен оголосити свої вимоги. Про це сьогодні, 29 листопада, в коментарі Гал-інфо заявила політолог, виконавчий директор ЛОГО КВУ Оксана Дащаківська.

За її словами, є кілька варіантів розвитку подій.

«Перший – це формулювання вимог, нової мережі з новими обличчями та політиками- опозиціонерами, радикалізація поведінки аж до всеукраїнського страйку. Лише під такими сильним пресингом влада може піти на виконання вимог», - зазначила політолог.

За її словами, другим варіантом може бути «силовий» розгін майдану.

«Силовий» в лапках, бо може бути застосована не просто міліція, а шляхом різного роду використання провокаторів спробують змусити майдан саморозпустить. Такий собі психологічний тиск на людей, які вийшли протестувати», - пояснила Оксана Дащаківська.

Третім варіантом вона називає мирний саморозпуск майдану.

«Громадські діячі та політики можуть сказати – цілі не досягнуто, розходимось по домівках, будемо діяти іншими методами. Напевно, третій варіант найбільш вигідний опозиції – так як вона діє за вже обіграним планом підготовки до 2015 року – виборів Президента. До речі, в соцмережах вже з’явилися заклики іти додому від нібито організаторів Євромайдану», - додала вона.

За словами Оксани Дащаківської, силовий розгін стане неможливим лише тоді, коли буде дуже багато мітингувальників.

«Однак перед кожним з тих шляхів є найважливіше, надзавдання – сформулювати вимоги. Вимоги можуть бути різними – від відставки уряду, який прийняв рішення про призупинення євроінтеграційних процесів, до зміни влади. І тут не треба боятися складних завдань. В політиці важливою є наполегливість та креативність. Думаю, що багатьом зрозуміло, що існуючі політичні та правові процедури, інститути не відображають суспільного консенсусу, який нині сформувався в суспільстві. Тому зараз – саме час для появи нових інститутів, нових лідерів, і йдеться передовсім про якість», - пояснила Оксана Дащаківська.

Фото - Павло Паламарчук, Гал-інфо.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ