Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Якби не інфекційні хвороби, кожен українець міг би жити на 9 років довше – МОЗ

Сьогодні, 5 липня, в Києві відбулася презентація соціальної рекламної кампанії про захист дітей від інфекційних захворювань. Міністерство охорони здоров'я України, дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) і низка рекламних агенцій та асоціацій виступили на підтримку вакцинації в Україні. Про це повідомив офіційний сайт Міністерства охорони здоров’я України.

Коментуючи ситуацію, яка склалася в країні довкола вакцинації населення, перший заступник Міністра охорони здоров'я України Василь Лазоришинець відзначив: "Враховуючи небажання одиниць на проведення щеплень, ми порушуємо право мільйонів громадян України на збереження та укріплення здоров'я, створюємо підґрунтя для виникнення серйозних наслідків інфекцій - чоловіче і жіноче безпліддя, ранній дитячий цукровий діабет як наслідок перенесеного епідемічного паротиту та краснухи відповідно, онкологічні захворювання печінки - наслідок перенесеного гепатиту В, С та ін.".

За словами Лазоришинця, відмова батьків від вакцинації дітей може викликати відновлення росту захворюваності і смертності від інфекційних захворювань. "Не слід забувати, що самі батьки в дитинстві завдяки імунізації отримали специфічний імунітет від багатьох хвороб, а зараз невиправдано піддають своїх дітей ризику. В ХІ столітті правом кожної дитини є життя без керованих інфекцій. За допомогою вакцин можливо попередити страждання людей, інвалідність, смерть в середньому 2 млн людей в світі щорічно", - підкреслив медик.

Як зазначила Представник ЮНІСЕФ в Україні Юкіе Мокуо: "Сьогодні нам вдалося об'єднати державні установи, міжнародні організації, рекламний сектор заради того, щоб відновити довіру до вакцинації в Україні. Я хочу звернутися як мама до всіх українських батьків, які вагаються щодо щеплень: вакцинація - це найефективніших захист від інфекцій, не дайте шанс хворобам зашкодити життю та розвитку вашої дитини".

Довідка:

Кожен українець в середньому живе на 9 років менше через інфекційні хвороби. Понад 7 тисяч дітей померли в Україні у 2008 році. Серед них є діти, які померли від менінгококової інфекції, ротавірусної інфекції, туберкульозу, дифтерії, кашлюку, сказу, вірусного гепатиту. Ці смерті можна було попередити за допомогою щеплення.

Вакцинація - найефективніша світова практика, що рятує людські життя. Завдяки успіхам вакцинації в світі ліквідовано натуральну віспу. На території Північного та Південного континентів Америки еліміновані кір та краснуха. У 2000 році у 135 країнах світу завдяки вакцинації жінок дітородного віку вдалося ліквідувати правець новонароджених. А щорічний показник смертності від цього захворювання у світі знизився на 75%.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ