Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Які можливості працевлаштування є для людей з інвалідністю

25 років тому Генеральна Асамблея ООН проголосила 3 грудня Міжнародним днем людей з інвалідністю. В Україні близько 3 млн осіб мають обмежені можливості. Однак інвалідність – це не вирок, а Міжнародний день людей з інвалідністю покликаний нагадувати нам про рівність, різноманітність, взаємозбагачення, практичні рішення, питання інклюзії в освіті і працевлаштуванні.

Спеціалісти Міжнародного кадрового порталу HeadHunter Україна проаналізували базу вакансій, щоб подивитися, які пропозиції надає ринок праці для людей з обмеженими можливостями.

Дуже часто життя показує, що люди з інвалідністю можуть бути і стають повноцінними та високоефективними членами суспільства, висококласними фахівцями. Вони соціально активні, а ще надихають багатьох, у тому числі й здорових.

Соціальна політика стосовно осіб з обмеженими можливостями здійснюється за двома напрямками:

з точки зору суспільних, глобальних проблем – зміни громадської думки стосовно проблеми інвалідності;

формування середовища життєдіяльності, створення системи соціального і раціонального працевлаштування і т. ін.

Якщо говорити про ринок праці, то аналіз бази hh.ua показав, що серед загальної кількості вакансій, розміщених на сайті, на сьогодні 2% пропозицій щодо працевлаштування доступні для людей з інвалідністю.

Найактивніше роботодавці пропонують робочі місця у таких сферах, як «ІТ, телеком», «Продажі», «Маркетинг», «Адміністративний персонал» та «Початок кар’єри».

Регіональний фокус вакансій виглядає таким чином: найбільше пропозицій від роботодавців у Києві – 37%. Активними у цьому питанні є також роботодавці Харківської, Одеської, Дніпропетровської та Донецької областей. Значно менше вакансій у інших регіонах.

Майже у 80% вакансій пропонується повна зайнятість, а от можливість працювати дистанційно чи віддалено надається у 35% вакансій.

Щодо досвіду роботи, то роботодавці доволі лояльні у своїх побажаннях: одна третина готова співпрацювати з молодими фахівцями і спеціалістами без досвіду, 51% працедавців охоче візьмуть на роботу людину із мінімальним досвідом чи досвідом до 3 років. Досвід понад три роки вимагають 14% компаній, а понад шість – 2%.

Як показує аналіз бази вакансій, на українському ринку праці є пропозиції для людей з інвалідністю. Також проводяться спеціалізовані ярмарки вакансій. Крім того, існують ініціативи щодо організації проектів соціально відповідального бізнесу. Все це дає змогу зблизити два таких різних світи, а Міжнародний день людей з інвалідністю – це ще одна нагода розглянути питання, у тому числі і щодо професійної реалізації людей з особливими потребами, у практичній площині.

Однозначно, ще є ціла низка проблем, котрі потребують вирішення, але є і позитивні зрушення: закріплено права людей з інвалідністю на законодавчому рівні; проводиться робота у рамках національного дослідження «Український індекс корпоративної рівності»; започатковано у рамках «Премії HR-бренд Україна» спецномінацію «Рівні можливості» з метою привернення уваги HR-спільноти до теми інклюзивного працевлаштування, щоб зібрати та презентувати кейси від компаній, які мають у своєму колективі людей з інвалідністю, більше дослідити цей трепетний аспект трудової взаємодії на українському ринку.

І у повсякденному житті ми все частіше зустрічаємо людей з обмеженими можливостями у робочих процесах. Вони надають послуги в магазинах, у компаніях сфери HoReCa, працюють водіями таксі і т.д. Соціально відповідальні роботодавці адаптують умови праці для таких людей і своїм прикладом заохочують інших включатися у процес їхнього працевлаштування. Все це підтверджує, що людям з інвалідністю можливо знайти роботу, а це дає надію на більше поширення практики інклюзивного працевлаштування по всій країні.

Дані були отримані в результаті аналізу бази вакансій на Міжнародному кадровому порталі hh.ua за період січень-листопад 2017 року.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ