Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Які зміни чекають на заклади первинної медичної допомоги у цьому році

Медична реформа: що мають зробити заклади первинної допомоги у 2018 році, - про це пише Міністерство охорони здоров'я України.

Отже, насамперед комунальні заклади первинної допомоги у 2018 році мають реорганізуватися у некомерційне комунальне підприємство. Лише медичні заклади у статусі комунальних некомерційних підприємств зможуть укласти договори з Національною службою здоров’я України та отримувати пряме фінансування за надані послуги з Державного бюджету.

Далі заклади первинної допомоги мають забезпечити комп’ютеризацію, обрати МІС та підключитися до електронної системи охорони здоров’я, отримати електронні цифрові підписи для закладу та лікарів.

Також слід привести матеріально-технічне забезпечення закладу у відповідність до табеля технічного оснащення

Потрібно забезпечити надання первинної медичної допомоги у вихідні, свята та для заміни основного лікаря у відпустці, на лікарняному чи під час підвищення кваліфікації.

Водночас потрібно почати активне інформування та підписання з пацієнтами Декларацій про вибір лікаря первинної допомоги. Старт кампанії з вибору лікаря первинної допомоги розпочнеться з квітня 2018 року. До цього часу підписання Декларацій про вибір лікаря відбувається у пілотному режимі. Це зроблено для того, щоб лікарі мали час навчитися користуватися функціоналом медичної інформаційної системи, а також для тестування центрального компонента електронної системи охорони здоров’я.

Також слід укласти договір з Національною службою здоров’я України. У січні буде оголошено конкурс на посаду голови Служби, і до липня НСЗУ буде утворена та розпочне роботу.

Нагадаємо наприкінці минулого року Закон про медреформу підписав Президент України, Уряд ухвалив ключові документи. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ