Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Львову потрібне спеціальне комунальне підприємство, щоб зносити незаконне будівництво

Львів бореться із незаконними забудовами, але реальних важелів впливу фактично нема, навіть за наявності позитивних рішень судів про знесення незаконного будівництва. Про це у відео-інтерв'ю Гал-інфо розповів головний архітектор Львова Юліан Чаплінський.
фото - pohlyad.com

За його словами, насправді в державі нині не існує реального механізму. На реалізацію рішення суду про знесення незаконного будівництва виконавча служба має оголосити конкурс серед будівельників на знесення, але у Львові всі забудовники солідарні і не хочуть брати участь у цьому.

Він додав, що єдиний вихід – це створити комунальне підприємство Львівської міської ради, закуповувати техніку і самотужки проводити знесення.

Головний архітектор запевнив, що у цій справі слід вивчити досвід європейських держав.

Наразі ж у місті борються з незаконними забудовами шляхом максимальної публічності.

«Коли люди порушують містобудівні умови, ми про це говоримо. Коли будують без дозволів, ми про це говоримо. У нас є карта скандальних забудов, яка це ілюструє», - сказав Юліан Чаплінський.

Він також додав, що не лише будівельники винні, адже багато львів’ян, наприклад,  міняють балкони на власний розсуд.

За його словами, наразі щодо незаконних забудов є велика кількість судів, які веде юридичне управління Львівської міської ради.

«Ця боротьба триває. Ми повинні формувати спільноту архітекторів, щоб вони не були учасниками таких скандальних проектів, та говорити із забудовниками. На щастя, вже є кілька забудовників, які не марять захмарними будинками. Мають бути нормальні відносини із забудовниками помножені на прозорість. А бандитизм є завжди, що в США, що у нас, він присутній скрізь», - сказав Чаплінський.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ