Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини Світу: Якщо одного дня Нацистська окупація Канади
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Якщо одного дня? Нацистська окупація Канади

75 років тому, 19 лютого 1942 року, в чудовому канадському місті Вінніпегу відбулася подія, про яку мало знають у нас. А подія є знаковою. Зненацька до цього міста в глибині Канади на світанку вдерлося кількасот солдатів Вермахту.

Нагадаємо, що на той момент Канада перебувала у стані війни з ІІІ Рейхом. Місцева поліція, заскочена зненацька, опору не чинила. Її було роззброєно. На вулицях було встановлено патрулі солдатів у німецькій формі. Над Вінніпегом замайоріла нацистська свастика. На вулицях роздавалися газети німецькою мовою та прокламації до місцевих городян про встановлення тут "нового порядку". Були заарештовані всі урядовці, а також почалися тотальні арешти євреїв. При цьому багато людей охоче видавали відомих їм євреїв несподіваним загарбникам і намагалися вислужитися перед новою владою. Декого з заарештованих розстріляли. Вінніпегці, яким повідомили про скасування всіх громадянських свобод і встановлення комендантської години, досить спокійно сприйняли нову реальність.

Нацистська окупація Вінніпега закінчилася так само раптово, як і розпочалася. "Нацисти", роль яких зіграли волонтери, з міста пішли, всі заарештовані були відпущені, "розстріляні" - воскресли. Виявилося, що це була показова акція, проведена за погодженням з урядом, щоб показати канадцям, що було б, якби нацисти реально захопили їхню країну. За співпрацю з окупантами ніхто покараний не був.

Ця інсценізація, що оримала назву If Day, ознаменувала початок великого збору коштів на потреби канадських солдатів, які реально воювали з нацистами у Старому світі.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ