Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Яких змін може зазнати Податковий кодекс України?

«Одним з ключових моментів проекту Податкового кодексу України є новий підхід до системи оподаткування, яку пропонується зробити ліберальною», – розповів Президент Асоціації платників податків України Грігол Катамадзе у Львові 15 березня під час круглого столу.

Як повідомив кореспондент Гал-інфо, представники АППУ наголосили на тому, що замість існуючих на сьогодні 13 податків пропонується залишити 9 податків, а саме:

- 5 загальнодержавних податків:  податок на додану вартість, податок на доходи фізичних осіб, податок на виведений капітал, акцизний податок, платежі за використання природних ресурсів (плата за користування надрами видобування корисних копалин,  плата за користування надрами в цілях, не пов’язаних із використанням водних ресурсів);

- 4 місцевих: податок на нерухомість, плата за землю,  сільськогосподарський податок, податок з фізичних осіб-підприємців та юридичних осіб зі статусом мікробізнесу та малого бізнесу.

А також мито, яке справляється відповідно до Митного кодексу України.

Асоціація підтримала проект Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо податку на виведений капітал, яким пропонується замінити податок на прибуток підприємств податком на виведений капітал.  Податок на виведений капітал дозволить показувати реальний прибуток, реальну звітність, зупинити відтік капіталу.

Асоціацією платників податків України пропонується нова зважена концепція стосовно оподаткування фізичних осіб.

Так, з метою комплексного зменшення податкового навантаження на фонд оплати праці, як матеріального, так і операційного, детінізації заробітної плати та легалізації трудових відносин, пропонується об’єднання податку на доходи фізичних осіб та єдиного внеску в один податок – податок на  доходи фізичних осіб. Концепція передбачає встановлення єдиної ставки для податку на доходи фізичних осіб з 2020 року у розмірі 20%.

Проектом податкового кодексу передбачається скасування військового збору.В частині податку на додану вартість запропонованим Податковим кодексом передбачено покращення процедури відшкодування податку на додану вартість.

Для стимулювання бізнесу, а також для залучення іноземних інвестицій пропонується встановити єдиний мораторій на внесення змін до Податкового кодексу протягом трьох років моменту набрання ним чинності.

На думку АППУ, протягом останніх років численні зміни, які вносяться або плануються до внесення в Податковий кодекс України, дозволяють врегульовувати лише «точково» окремі проблемні питання адміністрування конкретних податків, але не вирішують загальну проблему вдосконалення податкової системи України шляхом її лібералізації, а саме: скорочення кількості податків і зменшення їх ставок, що дасть можливість виходу економіки України з «тіні», і, таким чином, забезпечать збільшення надходжень до бюджету. Вони, як правило, безсистемні, носять «косметичний характер» або виправлення допущених раніше помилок, не зменшують податковий тиск на бізнес, не забезпечують введення мораторію на внесення змін до податкового законодавства тощо.

Асоціація платників податків України з урахуванням пропозицій підпорядкованих Територіальних відділень з усіх регіонів України, бізнес-середовища, 23 профільних громадських організацій у відповідних галузях економіки України підготувала проект ліберального Податкового кодексу України.

Авторський колекти на чолі з Президентом АППУ Гріголом Катамадзе здійснюють Всеукраїнський тур у форматі «круглий стіл» щодо обговорення проекту ліберального Податкового кодексу України з українським бонесом.

Підведення підсумків Всеукраїнського туру у форматі «круглий стіл» щодо обговорення проекту ліберального Податкового кодексу України, АППУ планує провести 10 квітня 2017 року в Національному університеті Києво-Могилянської академії.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ