Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Яким чином працюватиме безвізовий режим з ЄС

Change communication – неприбуткова, недержавна організація у сфері громадських комунікацій, заснована групою незалежних експертів підгогтувала дослідження щодо безвізового режиму для України з ЄС.

1.Які країни Європи будуть відкриті для українців із впровадженням безвізового режиму?

Українці зможуть їздити без віз до 30 країн Європи, які діляться на три блоки:

1) 22 країни Європейського Союзу, які входять до Шенгенської зони: Австрія, Бельгія, Греція, Данія, Естонія, Іспанія, Італія, Латвія, Литва, Люксембург, Мальта, Нідерланди, Німеччина, Польща, Португалія, Словаччина, Словенія, Угорщина, Фінляндія, Франція, Чехія та Швеція;

2) 4 країни, які є членами ЄС, але не входять до Шенгенської зони: Болгарія, Хорватія, Кіпр та Румунія;

3) 4 країни, які не входять до ЄС, але є учасницями Шенгенської угоди: Ісландія, Ліхтенштейн, Норвегія та Швейцарія.

Крім того, очікується, що візові вимоги до українських мандрівників знімуть ті країни та території, які нині вимагають від українців наявності шенгенської візи, – приміром, Монако та Косово.

Дві країни у складі ЄС – Велика Британія та Ірландія – мають власну міграційну політику, тому для їхнього відвідування громадянам України, як і раніше, потрібно оформлювати візи.

2.Як це діятиме?

Головні правила безвізового режиму з ЄС:

мати біометричний закордонний паспорт;
перебувати на території ЄС не більше 90 днів протягом 180-денного періоду;
бути здатним обґрунтувати мету візиту при перетині кордону;
під час безвізової подорожі не влаштовуватися на роботу, навіть короткочасну; для цього необхідно оформити робочу візу.

Обов'язкової вимоги замінити звичайний закордонний паспорт на біометричний не існує. Власники закордонних паспортів старого зразка можуть продовжувати їздити до ЄС за чинною візою до закінчення терміну її дії, а потім знову звертатися до консульства по нові візи.

3.Працювати не можна, а що можна?

Працювати в ЄС без візи дійсно не можна, але шукати роботу можна – їздити на співбесіди, безпосередньо спілкуватися з роботодавцем, познайомитися з умовами роботи в компанії.

Безвізовий режим відкриває громадянам України багато можливостей для розвитку бізнесу – пошук партнерів, обмін досвідом, участь у профільних заходах.

Безвізовий режим дозволяє вчитися в ЄС у межах короткострокових програм терміном не більше 90 днів. Для тривалого навчання доведеться оформити спеціальну візу, але коротке стажування, курси, семінари, участь у наукових конференціях – усе це буде доступне без візи.

Українські туристи зможуть їздити до країн Європи на вікенди, концерти, виставки, музичні та театральні фестивалі, футбольні матчі, пляжний відпочинок, відвідувати друзів та рідних – тепер є можливість запланувати поїздку хоч на завтра! А з часом, завдяки безвізу, ціни на авіаквитки мають знизитися. Це дасть більше можливостей літати до країн ЄС за вигідними тарифами, купивши квитки заздалегідь, у дні акцій і знижок. 

4.Пакет мандрівника для перетину кордону

В ЄС діє так званий «Шенгенський прикордонний кодекс» (Schengen Borders Code), де визначений порядок і правила перетину кордону іноземцями.

Як на «візових», так і на «безвізових» іноземців поширюються однакові вимоги. В'їзд до країн ЄС дозволений тим громадянам, які:

мають біометричний закордонний паспорт або закордонний паспорт старого зразка з візою;
можуть обґрунтувати мету та умови свого перебування в ЄС;
мають у своєму розпорядженні достатні фінансові кошти як для перебування в ЄС, так і для повернення в Україну.

Перелік документів, про які може запитати прикордонник, наводиться у додатку до кодексу і залежить від мети поїздки. Мандрівник може сам вибирати, який документ йому надати на кордоні для підтвердження мети, умов перебування та фінансової спроможності.

Для бізнес-поїздок/відряджень це:

запрошення на захід;
інший документ, який підтверджує торговельні чи ділові стосунки;
квиток на захід, якщо метою поїздки є його відвідування.

Для бізнес-поїздок зворотний квиток не входить до переліку обов'язкових документів, оскільки термін бізнес-візиту може затягнутися. Але важливо бути готовим пояснити це прикордоннику.

Для туризму або приватних поїздок у вас можуть запитати:

бронювання проживання або запрошення – не офіційне «візове», а довільне, якщо ви збираєтеся зупинитися у друзів;
зворотний квиток (якщо ви подорожуєте автомобілем, це не є вимогою);
маршрут або план вашої поїздки, якщо ви подорожуєте автомобілем.

Кодекс пропонує мандрівникові кілька опцій, аби підтвердити фінансову спроможність:

готівкові кошти;
тревел-чеки;
оплачене проживання і квитки;
фінансові гарантії сторони, що запрошує;
кредитні картки.

На сьогоднішній день ніхто в ЄС не возить із собою значні суми готівки, а тревел-чеки фактично вийшли з ужитку, тому останні 3 пункти є оптимальними варіантами для доведення фінансової спроможності на кордоні.

Поліс медичного страхування не входить до пакету обов’язкових документів, однак його варто придбати для впевненості під час поїздки. Разом із тим, якщо ви подорожуєте власним автомобілем, у вас вимагатимуть поліс цивільної відповідальності (так звану «зелену карту»). Зазвичай його можна придбати на кордоні.

Довідка.

 У 2017–2018 роках Change communication реалізує всеукраїнську комунікаційну кампанію з візової лібералізації з країнами Європейського Союзу. Кампанія фінансується Представництвом ЄС в Україні.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ